Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να το αποφύγει. Παίρνει την μία λάθος απόφαση μετά την άλλη, βάζοντας φωτιά σε ήδη ευαίσθητες περιοχές. Η απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν μπορεί να χαροποίησε την πολιτική του βάση καθώς και τους ηγέτες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι μια πράξη αδικαιολόγητης προδοσίας.
Πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος. Και έτσι το μόνο που έχουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να εξασφαλίσουν την επιβίωση της συμφωνίας – μεταξύ άλλων και επειδή οι σκληροπυρηνικοί μέσα στο Ιράν, ακονίζουν και πάλι τα μαχαίρια τους.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι με την κίνησή της θα οδηγήσει στην ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης – και εξετάζει όλους τους τρόπους, μια και πλέον ο Τζον Μπόλτον, ένας από τους ανθρώπους που βρισκόταν πίσω από την καταστροφική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, είναι σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ.
Καλό είναι λοιπόν, να θυμούνται όλοι πως ο κόσμος ολόκληρος υποφέρει ακόμα από εμφύλιους πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη εδώ και χρόνια. Ενας εμφύλιος στο Ιράν θα ήταν χειρότερος απ’ όλους αυτούς μαζί, με τεράστιες επιπτώσεις για την Μέση Ανατολή αλλά και για την Ευρώπη.
Άλλος ένας λόγος, για τον οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να διασώσουν την συμφωνία με την Τεχεράνη. Γι’ αυτό άλλωστε είναι σε περιοδεία σε Κίνα, Ρωσία και κατόπιν Βρυξέλλες αυτές τις ημέρες ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαβάντ Σαρίφ.
Υπάρχει πολύ και σκληρή διπλωματική δουλειά μπροστά ώστε οι ευρωπαίοι να προστατεύσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα, ενώ την ίδια ώρα να μην διαταράξουν τον δεσμό με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς οι Αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τιμωρήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρίες που θα αγνοήσουν τις αμερικανικές κυρώσεις σε όσους κάνουν μπιζνες με το Ιράν. Οι Ευρωπαίοι, πιστεύουν οι αναλυτές, θα πρέπει να ζητήσουν ειδικές εξαιρέσεις για τις εταιρίες τους και θα πρέπει – εάν λάβουν αρνητική απάντηση από την Ουάσιγκτον – να αντιδράσουν αναλόγως.
Ηρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δείξουν ότι μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Εάν δεν τα καταφέρουν ούτε τώρα, σε λίγο δεν θα έχουν τίποτα να προασπίσουν.