Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόμματα σε νευρική κρίση - Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό

Κόμματα σε νευρική κρίση – Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό

Οι επόμενες εκλογές, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, θα γίνουν σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης, ακόμη μεγαλύτερης κι από αυτήν που ζήσαμε το 2012 και το 2015, πολύ περισσότερο δε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς.

Με κινούμενη άμμο μοιάζουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία και η άτυπη προεκλογική περίοδος στην οποία έχει μπει η χώρα, προκαλούν τριγμούς.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για μια γενικευμένη υποχώρηση των διαχωριστικών γραμμών στους συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους που γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Η στρατηγική της έντασης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση έχει ως βασικό στόχο την επανάκαμψη του διχαστικού πόλου «αριστερά – δεξιά».

Οι επόμενες εκλογές, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, θα γίνουν σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης, ακόμη μεγαλύτερης κι από αυτήν που ζήσαμε το 2012 και το 2015, πολύ περισσότερο δε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς.

Σ’ αυτό το κλίμα έντασης και συγκρούσεων εντάσσονται και οι σφοδρές ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που ξεπηδούν καθημερινά. Ακόμη και από περιπτώσεις που κανείς δεν περιμένει ότι θα συμβούν.

Μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών καταγράφηκαν πολιτικές συγκρούσεις που προϊδεάζουν για το πολωτικό κλίμα που αναμένεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ακόμη κι αν αυτές γίνουν το φθινόπωρο του 2019, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου.

ΝΔ VS Ποτάμι

Η κόντρα Μητσοτάκη – Θεοδωράκη για τον αν έχει λόγο ύπαρξης το Ποτάμι, είναι ενδεικτική. Δύο πολιτικοί που είχαν πάντα καλές σχέσεις και που μέρος από το κοινό που απευθύνονταν ταίριαζε, αντιπαρατίθενται όχι μόνο για το ρόλο του κόμματος βεβαίως, αλλά και για την ίδια και την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Καθώς ο φιλελεύθερος χώρος δεν είναι τεράστιος στην Ελλάδα, αντιθέτως είναι πεπερασμένος, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να διεισδύσει και να κερδίσει ψήφους που τα προηγούμενα χρόνια πήγαν στο Ποτάμι. Προφανώς θέλοντας να μην αφήσει τους ψηφοφόρους να μετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως στο Κίνημα Αλλαγής (μέρος του οποίου είναι και το Ποτάμι, έστω και ως… συνιστώσα) ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής: «Ο μεσαίος χώρος είναι προνομιακός για τη Νέα Δημοκρατία. Κατά συνέπεια οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμες από εμένα. Ενα κόμμα ψηφίζει ο καθένας στις εκλογές. Και εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο. Με ενδιαφέρει», προσθέτει, «την επόμενη μέρα να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί σε μια σειρά από ζητήματα, πολιτικά και πολιτειακά, θα χρειαστεί να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αλλά στις εκλογές ο καθένας διεκδικεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα του», λέει χαρακτηριστικά, για να πρσθέσει μάλιστα για τον Σταύρο Θεοδωράκη και το κόμμα του:

«Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».

Μην ξεχνάμε ότι ήδη στελέχη του Ποταμιού έχουν μετακινηθεί προς τη Νέα Δημοκρατία κι έχουν μάλιστα αξιοποιηθεί σε τομείς, όπως ο κ. Φωτήλας, η κ. Μάρκου κ.λπ. Καιρό τώρα ακούγεται το όνομα του κ. Αμυρά για μετακίνηση αλλά και άλλων στελεχών. Όχι βεβαίως όσων «φλερτάρουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως λέγεται κατά καιρούς για τους κ. Κύρκο και Δανέλλη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και σήκωσε το γάντι καταθέτοντας ουσιαστικά τη δική του… κεντρώα ατζέντα που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να… αλώσει: «Αν το Ποτάμι εκλείψει ποιος θα τολμήσει να πει την αλήθεια για το Μακεδονικό και το Κυπριακό; Ποιος θα υπερασπιστεί την αποκέντρωση της εξουσίας και τον περιορισμό του κράτους των Αθηνών; Την ενίσχυση της διαφάνειας – από τα οικονομικά των κομμάτων μέχρι τις αποφάσεις των υπουργών; Ποιος θα παλεύει για Πανεπιστήμια χωρίς φοιτητοπατέρες και συνδικάτα χωρίς συνδικαλιστικοπατέρες; Ποιος θα αγωνίζεται για την μη ανάμειξη της εκκλησίας στα σχολικά βιβλία; Ποιος θα επιμείνει για Δικαιοσύνη που δεν θα διορίζουν οι υπουργοί; Ποιος (από τα νέα και τα παλιά κυβερνητικά κόμματα) θα αντισταθεί στο πελατειακό κράτος, το κράτος των κολλητών – από τις προσλήψεις μέχρι τα δημόσια έργα και τις προμήθειες;».

Φλερτ

Είναι προφανές ότι η μάχη είναι και ιδεολογική και πολιτική και θα έχει συνέχεια. Όπως συνέχεια θα έχει και η σύγκρουση που σοβεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής το οποίο θέλει να ηγεμονεύσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά «πολιορκείται» σφόδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ονόματα που «προσχωρούν» στο κυβερνών κόμμα έχουν γίνει πεδίο έντονων συζητήσεων εδώ και καιρό. Αλλωστε, η τοποθέτηση του Γ. Ραγκούση υπέρ της σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ραντεβού του Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου και ένα διαρκές φλερτ στελεχών της Χ. Τρικούπη με τον Αλ. Τσίπρα έχουν προκαλέσει την οργή της Φώφης Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αντιλαμβάνεται ότι χωρίς διακριτό πολιτικό στίγμα και με τη φήμη και μόνο ότι πότε συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και πότε συζητά με τη ΝΔ, θα «πατώσει» στις εκλογές. Για το λόγο αυτό ζήτησε εδώ και τώρα κάλπες, για το λόγο αυτό έστειλε μηνύματα… διαγραφής σε όσους «τσαλαβουτάνε» στα θολά νερά άλλων κομμάτων.

Η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη έχει πολλές απώλειες βουλευτών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι προς τις εκλογές θα υπάρξουν μαζικές προσχωρήσεις σε άλλα κόμματα. Ενώ και η Χρυσή Αυγή σπαρράσσεται από έριδες και πρώην στελέχη κατηγορούν την ηγεσία για οικογενειοκρατία και αδιαφάνεια στα οικονομικά, όπως πρόσφατα το βουλευτής κ. Μίχος.

Όμως, και στα δύο μεγάλα κόμματα η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται από ιδεολογικές αντιπαραθέσεις των… «μνημονιακών» με όσους θέλουν να κρατήσουν ψηλά της σημαία της αριστεράς, κυρίως με τους «53+». Στη δε ΝΔ, η δεξιά πτέρυγα έχει σπάσει σε πολλά κόμματα και φορείς και κάποιοι κάνουν κινήσεις για τη δημιουργία ενός πατριωτικού, δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, σχηματισμού. Κατηγορούν τον Κ. Μητσοτάκη για υποταγή σε κεντρώες θέσεις κι ότι ξέχασε το πατριωτικό στίγμα του «κόμματος των νοικοκυραίων».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024