Ποινή φυλάκισης πέντε ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ τη μέρα ήταν η ετυμηγορία των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας για τον πρών υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, ο οποίος γλίτωσε τη φυλακή σε αντίθεση με τον συγκατηγορούμενό του πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλία Γεωργίου.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τον Τάσο Μαντέλη μείωσε την πρωτόδικη ποινή των 8 χρόνων κάθειρξη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προερχόμενο από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην υπουργός θα πρέπει να πληρώσει για να διατηρήσει την ελευθερία του το ποσό που φτάνει τις 140.000 ευρώ.

«Να με ελαφρύνετε όσο μπορείτε. Ζω με 1100 ευρώ το μήνα σύνταξη εγώ και η οικογένεια μου», είπε ο Τ. Μαντέλης ζητώντας από το δικαστήριο το ποσό να το καταβάλει σε δόσεις και επιπλέον να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο αυτό που θα επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγηθεί η δυνατότητα πληρωμής των 140.000 ευρώ σε 32 μηνιαίες δόσεις ενω επιδίκασε 30.000 ευρώ, απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Παράλληλα , ποσό περίπου 230.000 ευρώ του Τ. Μαντέλη που είχε δεσμευτεί μολις έγινε γνωστή η υπόθεση, οι δικαστες αποφάσισαν να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο όπως ζήτησε ο Τ. Μαντέλης.

Διαφορετική μεταχείριση επιφύλαξε το δικαστήριο στο άλλοτε μεγαλοστέλεχος της Siemens Ελλάς, Ηλία Γεωργίου. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Η συνήγορος του 80χρονου, όπως είπε, θα ζητήσει αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο και άμεση αναστολή της ποινής.

Τέλος, το δικαστήριο καταδίκασε τον συνεργάτη του πρώην υπουργού Αριστειδη Μαντα σε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο