Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένταση στη Μέση Ανατολή: Αυτοσυγκράτηση συστήνουν ΟΗΕ και ΕΕ

Ένταση στη Μέση Ανατολή: Αυτοσυγκράτηση συστήνουν ΟΗΕ και ΕΕ

Ο Γκουτέρες ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας που θα πρέπει να οδηγήσει «σε πολιτική λύση» και να «αναλάβει τις ευθύνες του» όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των προκλήσεων προκειμένου να αποφευχθεί νέα ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και από τις Βρυξέλλες.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες ζήτησε, επίσης, από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας που θα πρέπει να οδηγήσει «σε πολιτική λύση» και να «αναλάβει τις ευθύνες του» όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, κανένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έδειξε πρόθυμο να ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Σώματος για να συζητηθεί η πρωτοφανής στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό, πολλοί διπλωμάτες (της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας…) απάντησαν όλοι: «Όχι, προς το παρόν».

Ο Ντάνι Ντανόν, πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος του ΣΑ, είπε ότι έστειλε επιστολές στο Σώμα αυτό καθώς και στον γενικό γραμματέα, ζητώντας «να καταδικάσουν τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν». Ζήτησε, επίσης, να απαιτήσουν από το Ιράν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών του από τη Συρία.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και από Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις αναφορές για τα ιρανικά πλήγματα, προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας, εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και «να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση».

«Οι πληροφορίες για τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού (…) στις οποίες το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία είναι πολύ ανησυχητικές» ανέφερε εκπρόσωπος της Μογκερίνι .

«Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη η ΕΕ, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα στην περιοχή» προστίθεται στη σύντομη ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ροχανί: Δεν θέλουμε νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Νετανιάχου: Το Ιράν πέρασε την κόκκινη γραμμή

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024