Απότομη αύξηση της έντασης σημειώθηκε ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ στη Συρία, όπου το εβραϊκό κράτος λέει ότι βομβάρδισε δεκάδες ιρανικούς στόχους σε αντίποινα για την πρώτη απευθείας επίθεση, όπως υποστηρίζει, της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, Μόσχα και Παρίσι εκφράζουν την ανησυχία τους, ζητώντας αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ από την πλευρά τους Ουάσινγκτον και Λονδίνο καταδικάζουν την ιρανική επίθεση.

Κανείς δεν μπορεί να πει αν τα γεγονότα αυτά συνιστούν απλώς μια έξαρση ισχυρότερη από τις προηγούμενες ανάμεσα στους δύο εχθρούς ή αν σηματοδοτεί την έναρξη μιας κλιμάκωσης που αναμενόταν εδώ και εβδομάδες γύρω από τη συριακή κρίση, σε ένα πλαίσιο εντάσεων που αναβιώνουν λόγω της αβεβαιότητας για την ιρανική πυρηνική συμφωνία.

Ωστόσο, το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, διακηρύσσοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η ταξιαρχία αλ-Κοντς, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του ιρανικού καθεστώτος, εκτόξευσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα περίπου είκοσι ρουκέτες Fajr και Grad προς προκεχωρημένες θέσεις στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα του Γκολάν, από την άλλη πλευρά της οροθετικής γραμμής.

Η πιο σημαντική επιχείρηση εναντίον ιρανικών στόχων

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη το 2011 του πολέμου στη Συρία και της ιρανικής εμπλοκής σε αυτή τη γειτονική χώρα του Ισραήλ που το εβραϊκό κράτος αποδίδει αυτά τα πλήγματα στο Ιράν.

Τον Φεβρουάριο, η διείσδυση ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ισραηλινό εναέριο χώρο προκάλεσε πλήγματα εναντίον πολλών ιρανικών στόχων στην πρώτη ανοικτά δηλωμένη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες στη Συρία.

Οι ιρανικές ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα, τέσσερις από αυτές αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και οι άλλες έπεσαν εκτός Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο στρατός άνοιξε πυρ απαντώντας σε πυρά που αποδίδονται στους Ιρανούς, εξαπολύοντας μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές επιχειρήσεις του των τελευταίων ετών και «βεβαίως την πιο σημαντική εναντίον ιρανικών στόχων».

Εκρήξεις στη Δαμασκό

Η Πολεμική Αεροπορία έπληξε το σημείο απ’ όπου εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες καθώς και δεκάδες ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, κτίρια υπηρεσιών πληροφοριών, επιμελητειακής υποστήριξης, αποθήκευσης, φυλάκια παρατήρησης σε όλη τη Συρία, είπε.

«Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

«Ελπίζω πως αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει και έχουν όλοι πάρει το μήνυμα» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, θα χρειαστούν μήνες και πιθανόν ακόμη περισσότερος χρόνος προκειμένου οι Ιρανοί να ανασυστήσουν το κατεστραμμένο δυναμικό.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη υπέστησαν δεκάδες πυρά της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά όλα επέστρεψαν στη βάση τους αφού πέτυχαν όλους τους στόχους που είχαν θέσει, είπε.

Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές βάσεις καθώς και μια αποθήκη όπλων και ένα στρατιωτικό ραντάρ, μετέδωσε το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, χωρίς να διευκρινίζει τη θέση τους. Οι συριακές συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων κατέρριψαν δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους, ανέφερε.

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού το Ισραήλ

Το Ισραήλ παραμένει «σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού» αλλά αναμένει πως οι πολίτες του Γκολάν θα συνεχίσουν να εργάζονται και να ζουν όπως συνήθως. Οι μοναδικές συστάσεις είναι να μην διοργανώνουν συγκεντρώσεις άνω των 1.000 προσώπων και να ακολουθούν τις συστάσεις της στρατιωτικής διοίκησης, δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Ο στρατός κάλεσε την Τρίτη τις αρχές να ανοίξουν εκ νέου και να προετοιμάσουν τα καταφύγια.

Το Ισραήλ ήταν έτοιμο εδώ και εβδομάδες για μια αντίδραση. Τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Απριλίου εναντίον ιρανικών συμφερόντων στη Συρία, στις οποίες πολλοί Ιρανοί μαχητές σκοτώθηκαν.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την ιρανική εξάπλωση και δεν σταματά να διακηρύττει πως δεν θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως προγεφύρωμα εναντίον του. Τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές εναντίον συριακών θέσεων, της Χεζμπολάχ και, όλο και περισσότερο, εναντίον των ιρανικών δυνάμεων.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν λόγω της διαμάχης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ισραήλ θεωρεί πως θα ήταν ο στόχος του Ιράν αν αυτό το τελευταίο αποκτούσε πυρηνικό όπλο, και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξήγαγε σθεναρή εκστρατεία κατά της συμφωνίας το 2015 έως την αποκήρυξή της την Τρίτη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ανησυχία Μόσχας – Παρισιού, καλούν σε αποκλιμάκωση

Η Μόσχα ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ και ευελπιστεί σε μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της κατάστασης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αναμφίβολα γνωρίζουμε ότι γίνονται πολύ σκληρές δηλώσεις και φυσικά η Μόσχα ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση και ελπίζει ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα επιλέξουν αποκλειστικά τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε  την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. «Ο πρόεδρος ενημερώνεται τακτικά. Ζητεί αποκλιμάκωση της κατάστασης», αναφέρει το γραφείο του Μακρόν σε ανακοίνωσή του.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο γερμανικό έντυπο Der Spiegel, ο γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολέμου. Αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την συμφωνία με το Ιράν, «αυτό σημαίνει ότι ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, θα μπορούσε να γίνει πόλεμος» σημείωσε ο Μακρόν.

Καταδικάζουν Ουάσινγκτον – Λονδίνο την ιρανική επίθεση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τις «προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες» του Ιράν από τη Συρία και υποστήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες του ιρανικού καθεστώτος από τη Συρία εναντίον ισραηλινών πολιτών και υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση για να αμυνθεί» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ανάπτυξη από το ιρανικό καθεστώς επιθετικών συστημάτων ρουκετών και πυραύλων στη Συρία με στόχο το Ισραήλ είναι μια απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή» προστίθεται στη ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προστίθεται πως το ιρανικό στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «φέρει πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των απερίσκεπτων ενεργειών του και τους καλούμε, καθώς και τις πολιτοφυλακές-αντιπροσώπους τους, της Χεζμπολάχ περιλαμβανομένης, να μην προχωρήσουν περισσότερο στις προκλήσεις».

Εξάλλου, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, καταδίκασε επίσης τις ιρανικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων και κάλεσε την Ισλαμική Δημοκρατία να απόσχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο τις ιρανικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών δυνάμεων» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».

«Καλούμε το Ιράν να απόσχει από περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν μόνο να αυξήσουν την αστάθεια στην περιοχή. Έχει κρίσιμη σημασία να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο