Βουτιά 3,34 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA τον Απρίλιο
Από τον Ιούνιο του 2016 η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ακριβό δανεισμό του ELA μειώνεται σταθερά
Σημαντική μείωση 3,34 δισ. ευρώ σημείωσε τον Απρίλιο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Αντίθετα ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ εμφάνισε μικρή αύξηση.
Η συνολική εξάρτηση πάντως των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα εμφανίζεται τον Απρίλιο μειωμένη κατά 3,3 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) υποχώρησε τον Απρίλιο στα 10,21 δισ. ευρώ από 13,55 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε τον ίδιο μήνα στα 11,4 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
Αποτέλεσμα, ο δανεισμός των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων συνολικά από το ευρωσύστημα (από ΕΚΤ και ELA) μειώθηκε στα 21,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 24,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματοδότηση του ELA, στην οποία κατέφυγαν οι τράπεζες από τον Φεβρουάριο του 2015, είναι πιο ακριβή από τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Από τον Ιούνιο του 2016 η εξάρτηση από τον ELA μειώνεται σταθερά, μετά την ανάκτηση της πρόσβασης των τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
- ΗΠΑ: Τραμπ, ICE και ακροδεξιά στρέφουν τους προοδευτικούς Αμερικανούς στα όπλα
- Super League: Must win παιχνίδι για τον Άρη και «τελικός» στην Κρήτη – Τα τρία κομβικά ματς των play out
- Μία αγορά εργασίας που απαιτεί τα πάντα, αλλά προσφέρει ψίχουλα: Η αλήθεια πίσω από την «απρόθυμη» Gen Z
- Παρά τα θετικά σημάδια για συνομιλίες ο Τραμπ ζητά συμφωνία μέχρι την Τετάρτη – «Αλλιώς μπορεί να ρίξουμε βόμβες»
- Γιώργος Μυλωνάκης: Συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
- Το… παράπονο του Φρανσίσκο: «Εγώ πρέπει να πάρω το βραβείο του MVP, όχι ο Βεζένκοφ»
- Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν την «μάχη» με την εφορία
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442