Σημαντική μείωση 3,34 δισ. ευρώ σημείωσε τον Απρίλιο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Αντίθετα ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ εμφάνισε μικρή αύξηση.

Η συνολική εξάρτηση πάντως των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα εμφανίζεται τον Απρίλιο μειωμένη κατά 3,3 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) υποχώρησε τον Απρίλιο στα 10,21 δισ. ευρώ από 13,55 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε τον ίδιο μήνα στα 11,4 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Αποτέλεσμα, ο δανεισμός των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων συνολικά από το ευρωσύστημα (από ΕΚΤ και ELA) μειώθηκε στα 21,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 24,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματοδότηση του ELA, στην οποία κατέφυγαν οι τράπεζες από τον Φεβρουάριο του 2015, είναι πιο ακριβή από τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από τον Ιούνιο του 2016 η εξάρτηση από τον ELA μειώνεται σταθερά, μετά την ανάκτηση της πρόσβασης των τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο