Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια φορά κι ένα καιρό ένας Ταϊλανδός...

Μια φορά κι ένα καιρό ένας Ταϊλανδός…

Ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ ήρθε στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, συναντήθηκε με τον Γιάννη Αλαφούζο, οι δυο τα είπαν σε πολύ καλό κλίμα και υπέγραψαν και MOU. Αυτά είναι τα καλά νέα. Υπάρχουν και κακά...

Οπου σταθώ κι όπου βρεθώ τον τελευταίο καιρό με ρωτάνε τι είναι αυτός ο Ταϊλανδός που θέλει να πάρει τον Παναθηναϊκό, αν θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, αν ο ΠΑΟ θα μείνει στην κατηγορία κτλ. Ο κόσμος (κι όχι μόνο του Παναθηναϊκού) δεν θέλει να δει την ομάδα στη δεύτερη κατηγορία και δικαίως ανησυχεί.

Για να είμαι ειλικρινής μεταβίβαση ΠΑΕ με τέτοιο τρόπο δεν έχω ξαναδεί. Από την άλλη, αν η ιστορία έχει μια αληθοφάνεια, αυτή οφείλεται στην τωρινή διοίκηση του ΠΑΟ, ακριβώς επειδή την πρακτική που ακολουθείται την δέχεται. Δεν ξέρω τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ – ξέρω όμως τον Γιάννη Αλαφούζο και πόσο θέλει να φύγει από τον ΠΑΟ, αλλά και να μην υποβιβαστεί η ομάδα. Ξέρω επίσης από αστυνομικά μυθιστορήματα: για να βάλεις μια τάξη στην ιστορία πρέπει να κάνεις πάντα μια μικρή ανακεφαλαίωση.

Η συγκεκριμένη έχει για την ώρα αρκετές περιττές λεπτομέρειες, γιατί κάποιοι ταϊζουν ωραία πρόθυμους δημοσιογράφους με ένα σωρό άχρηστες πληροφορίες. Ας δούμε όσα συνέβησαν στον ΠΑΟ την προηγούμενη κρίσιμη εβδομάδα μπας και βάλουμε μια μικρή τάξη στο χάος. Το κανα στη SportDay, όπου γράφω συχνότερα για αυτά, το κάνω κι εδώ γιατί το ζητήσατε.

Τα καλά νέα

Πρώτα τα καλά νέα. Ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ ήρθε στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, συναντήθηκε με τον Γιάννη Αλαφούζο, οι δυο τα είπαν σε πολύ καλό κλίμα και υπέγραψαν και MOU.  Δεσμεύτηκαν ότι η μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, όταν ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος και ότι  μέχρι τότε στον ΠΑΟ θα υπάρχει ένας τοποτηρητής του Ταϊλανδού, που θα συνεργάζεται με την τωρινή διοίκηση.

Η διενέργεια οικονομικού ελέγχου της ΠΑΕ δείχνει ότι το ενδιαφέρον απόκτησης μετοχών είναι πραγματικό – αυτό ουσιαστικά είναι το πρώτη σημάδι ότι ο Ταϊλανδός μιλά σοβαρά. Τα δυο μέρη εξέδωσαν και κοινή ανακοίνωση, έβγαλαν φωτογραφίες – ο υποψήφιος νέος ιδιοκτήτης έδωσε και συνεντεύξεις. Μάθαμε επίσης ότι συναντήθηκε με τον ξάδερφο του πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα που κατά πως λέγεται είναι αυτός που τον βρήκε: αλλά για αυτά ειδικά, ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη υπήρξε και κάτι ακόμα θετικό: η Λίγκα ψήφισε την πρόταση αλλαγής του κανονισμού για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες και ο ΠΑΟ μοιάζει να κερδίζει χρόνο. Επίσης ξοφλήθηκε ο Βέμερ και τελείωσε ο πιο μεγάλος πονοκέφαλος. Το γεγονός ότι δόθηκαν τα χρήματα στο Γερμανό επιβεβαιώνει και ότι ο Αλαφούζος δεν θα αφήσει τον ΠΑΟ να υποβιβαστεί για χρέη: κάθε φορά, έστω και στο παραπέντε, πληρώνει από την τσέπη του τα χρήματα που πρέπει.

Επίσης δεν αφήνει την ομάδα να πέσει στο γκρεμό: οι ειδήσεις ότι ο Γιώργος Δώνης μπορεί να αναλάβει προπονητής και ο Νίκος Νταμπίζας τεχνικός διευθυντής είναι καλές. Όπως και να χει το πράγμα, ο ΠΑΟ θα χρειαστεί στο τιμόνι του σοβαρούς ανθρώπους.

Τα κακά νέα

Πάμε τώρα στα κακά νέα. Ο Παϊρότζ είναι διαμεσολαβητής και δουλεύει για ένα fund. Αν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ίσως ένα κομμάτι μετοχών το κρατήσει κι ο ίδιος, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει πως έχει χρήματα για να γίνει ιδιοκτήτης: κάποιον άλλο εκπροσωπεί. Στις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε δεν εξηγεί ποιος θα είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και ποιος θα διοικήσει το σύλλογο: κυκλοφορούν ονόματα τεχνικών διευθυντών και προπονητών, αλλά όχι το όνομα κάποιου που θα οργανώσει την ΠΑΕ και θα ασκήσει διοίκηση – το γεγονός μπορεί να σταθεί αιτία για να αρχίσουν να κυκλοφορούν φήμες απερίγραπτες, που να διαλύσουν την όποια συμφωνία.

Είναι επίσης κακό ότι όλοι όσων τα ονόματα έχουν ακουστεί διαψεύδουν κάθε διάθεση εμπλοκής – ο Βίκτωρας Ρέστης πρώτος. Μπλοφάρουν; Μπορεί. Από την άλλη είναι δεδομένο ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως οικονομική ένεση στην ΠΑΕ: μια προκαταβολή θα έδειχνε ότι χρήματα υπάρχουν και πως ο Ταϊλανδός και οι χρηματοδότες του θέλουν τον ΠΑΟ στην Σουπερλίγκα και με άδεια κανονική. Στους περίπου δυο μήνες που υπάρχουν μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης οι οικονομικές ανάγκες του ΠΑΟ είναι μεγάλες.

Ηδη υπάρχει νέα αφαίρεση βαθμών για χρέη στον Εσιέν, ενώ όλοι οι εναπομείναντες παίκτες που πρέπει να υπογράψουν διακανονισμούς για την αδειοδότηση έχουν δικαίωμα προσφυγής. Αν ο Μαρίνος Ουζουνίδης έφυγε: δεν ψήθηκε πως θα ρθούν εκατομμύρια.

Κακές είναι επίσης και κάποιες πληροφορίες, που σχετίζονται με την ίδια την εφαρμογή της απόφασης της Λίγκας για τις αλλαγές των ποινών των μη αδειοδοτημένων. Πρώτα από όλα η ΕΠΟ παρέλαβε την πρόταση των ΠΑΕ με απόλυτη σιωπή – κανείς δεν έχει τοποθετηθεί για τίποτα. Η ΕΠΟ δεν συνεδριάζει από τον Μάρτιο και δεν έχει ανακοινώσει ούτε πότε θα κάνει ΔΣ για να εξετάσει το αίτημα, ενώ οι μέρες τρέχουν.

Έπειτα η ίδια η πρόταση της Σουπερλίγκας είναι γεμάτη παράδοξα: οι ΠΑΕ ζητάνε να ισχύσουν σκληρές (καταδικαστικές θα έλεγα) τιμωρίες για όποιον δεν αδειοδοτηθεί εξαιτίας χρεών, ενώ αντίθετα όποιος δεν αδειοδοτηθεί γιατί δεν βρήκε ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο θα πληρώνει, λένε, απλά ένα πρόστιμο.

Τέτοιου τύπου απαιτήσεις μπορεί εύκολα να οδηγήσουν την ΕΠΟ στο να στείλει το αίτημα στο καλάθι των αχρήστων, πόσο μάλλον όταν είναι δεδομένη και η αντίδραση των ομάδων της Football League, αλλά και του Ηρακλή , που πέρυσι υποβιβάστηκε γιατί δεν πήρε άδεια και υπόσχεται, αν αλλάξει ο κανονισμός, να τους ταράξει όλους στη νομιμότητα.

Δεν είναι φυσικά καλή εξέλιξη και η δημοσιοποίηση του καυγά του Αλαφούζου με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: στον ΠΑΟ έχουν μια σπάνια ικανότητα να διαιρούνται, αλλά η στιγμή δεν προσφέρεται για εμφυλίους. Το καλό είναι ότι ο καυγάς μάλλον τσίτωσε τον Γιαννακόπουλο που αποφάσισε να ασχοληθεί πιο ενεργά με τον Ερασιτέχνη, ξεκινώντας από το τμήμα βόλεϊ.

Το βασικό είναι η άδεια

Ανακεφαλαιώνω. Κανένα απολύτως πρόβλημα του ΠΑΟ δεν λύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει ένα κάποιο φως στο βάθος του τούνελ κι ίσως αυτό βοηθήσει ώστε οι υπάρχοντες ποδοσφαιριστές να υπογράψουν νέους κανονισμούς και να μην προχωρήσουν σε προσφυγές: κάποιοι πιέζονται να το κάνουν.

Αν ο Παϊρότζ όντως σκοπεύει να πάρει τις μετοχές του ΠΑΟ και όντως τον θέλει στη Σουπερλίγκα, θα μπορούσε να βοηθήσει τώρα την ΠΑΕ. Το πώς θα το κάνει είναι απλό: καλά είναι τα ΜΟU και η διακίνηση πληροφοριών ότι έρχεται ο Ζάχαβι, ο Αβραάμ Γκραντ, ο Ερικσον και ο Ντι Ματέο, αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν να εξοφλούνταν π.χ οι παίκτες που τώρα υπάρχουν. Κυρίως γιατί, αν δεν πάρει άδεια ο ΠΑΟ, θα ναι δύσκολο να βρει το καλοκαίρι καλύτερους.

Απομένει μια τελευταία ερώτηση: γιατί να αποκτήσει ένας Ταϊλανδός τον ΠΑΟ. Χθες μιλώντας στο Βέλγιο για την αγορά της Μουσκρόν είπε πως θέλει μια ομάδα που να βγάζει παίκτες και ότι τον ενδιαφέρουν οι ακαδημίες της.

Μπορεί να πει το ίδιο και για τον Παναθηναϊκό. Αλλά να αναλάβει καμιά εικοσαριά εκατομμύρια χρέη (στην καλύτερη των περιπτώσεων) για να κάνει κάτι τέτοιο το βρίσκω δύσκολο. Οπότε συνιστώ υπομονή. Και θυμίζω ότι το βασικό αυτή τη στιγμή για τον ΠΑΟ δεν είναι το πότε θα μπει ο Ταϊλανδός, αλλά να πάρει η ομάδα άδεια. Γιατί αν δεν πάρει άδεια, με ή χωρίς τον Ταϊλανδό, δεν θα υπάρχει ομάδα…

Πηγή: http://karpetshow.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024