Ενας καθηγητής ξυλοκοπήθηκε αναίτια και ανηλεώς μέσα στο πανεπιστήμιο όπου δίδασκε από ομάδα αληταράδων.
Για τους αληταράδες υπάρχει άσυλο. Γι’ αυτόν δεν υπήρχε.
Οι δύο από τους δράστες εντοπίστηκαν και δικάστηκαν. Ο τρίτος διαφεύγει – υποθέτω προστατευόμενος από το δίκτυο αλητείας στο οποίο ανήκει…
Δικάστηκαν; Ας πούμε. Καταδικάστηκαν; Ας πούμε.
Ο δεύτερος έφαγε προ ολίγων ημερών 18 μήνες φυλακή που εξαγοράζονται προς πέντε ευρώ την ημέρα. Σύνολο; Δύο χιλιάδες επτακόσια ευρώ.
Πράγμα που σημαίνει ότι για τον δικαστή ο ξυλοδαρμός ενός καθηγητή ή γενικότερα ενός ανθρώπου αποτιμάται σε 2.700 ευρώ. Δίνεις 2.700 ευρώ και δέρνεις όποιον γουστάρεις.
Συμπτωματικό; Οχι!
Είναι το αποτέλεσμα ενός αρρωστημένου συστήματος σκέψης που ξεκινάει από τον Κουφοντίνα και φτάνει έως τον περιβόητο Παρασκευόπουλο που άδειασε τις φυλακές.
Ο πυρήνας της φιλοσοφίας τους είναι ότι το έγκλημα, η παράβαση, το παράπτωμα αποτελούν περίπου δικαίωμα το οποίο γεννά δικαιώματα.
Οριακά και με μισή καρδιά αποδέχονται ότι ο αληταράς που πλάκωσε τον καθηγητή πρέπει να τιμωρηθεί.
Δεν καταλαβαίνουν γιατί είναι προκλητικό να παίρνει άδειες ο Κουφοντίνας. Θεωρούν ότι οι νεκροί της Marfin αποτελούν «παράπλευρες απώλειες». Προσπερνούν συγκαταβατικά τον Ρουβίκωνα. Δεν βρίσκουν τίποτα το εξοργιστικό στα Εξάρχεια και τα πανεπιστήμια.
Στο μυαλό τους η αστυνόμευση, η ασφάλεια και η συντεταγμένη πολιτεία είναι πιο ενοχλητικές από την εγκληματικότητα, την παραβατικότητα και την ασύντακτη ανομία.