Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κόκκινος» συναγερμός για την οικονομία - Υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της Ελλάδας

«Κόκκινος» συναγερμός για την οικονομία – Υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της Ελλάδας

«Πρέπει να πείσει η Ελλάδα ότι έγινε μια κανονική χώρα, χωρίς παραποιημένα στοιχεία (όχι μόνο μάκρο, αλλά και εταιρικά) και να υπηρετεί τη λογική του «pacta sunt servanda», δηλαδή οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αν δεν το κάνει τότε οι αγορές θα την τσακίσουν με την πρώτη… καθαρή έξοδο», τονίζουν οικονομολόγοι

Μπορεί η κυβέρνηση να «επικοινωνεί» την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, στην πραγματικότητα βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό.

Μια σειρά από γεγονότα που συνέβησαν επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία είναι ακόμη ισχνή, αναιμική και αθωράκιστη από κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα κρίση, ακόμη πιο ισχυρή.

Τα όσα συνέβησαν στο ελληνικό χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες, με τον πόλεμο του αμερικανικού fund με μια από τις ισχυρότερες και πιο ελπιδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις, τη Folli – Follie, επιβεβαίωσαν τους φόβους των αναλυτών. Ότι δηλαδή η χώρα μπορεί να απειληθεί ακόμη και από ένα μικρό fund, όπως το QCM, επειδή η αγορά είναι ακόμη «ρηχή». Κι αν οι καταγγελίες κατά της διεθνούς φήμης ελληνικής εταιρείας επιβεβαιωθούν από την ανεξάρτητη έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τότε θα έχουμε επιστρέψει στα περίφημα… Greek Statistics που έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δεινή θέση όταν κρύβονταν κάτω από το χαλί τα υπερβολικά ελλείμματα.

Όμως, ο πόλεμος του fund με τη Folli – Follie συνεχίζεται και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εταιρείες. Οι φήμες και μόνο για τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη ήταν αρκετά για να προκαλέσουν χθες πανικό στην αγορά, που ευτυχώς δεν επεκτάθηκε και επανήλθε η ισορροπία.

Ακόμη κι αν πρόκειται για κερδοσκοπικό παιχνίδι της εν λόγω επενδυτικής εταιρείας η όλη υπόθεση δοκίμασε τις αντοχές του συνόλου της αγοράς και πώς αυτή αντικατοπτρίζεται στην οικονομία. Στο πόσο φερέγγυα είναι και βεβαίως πόσο αξιόπιστη.

Οι ξένοι επενδυτές δεν βλέπουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Ελλάδα ως αγορά που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν. Αυτό φαίνεται και από τις κινήσεις που κάνουν στο Χρηματιστήριο το οποίο κινείται ελάχιστα πάνω από τις 800 μονάδες, κάτι που δεν μπορεί να είναι «βιτρίνα» μιας ευημερούσας και σε μεγάλη ανάπτυξη οικονομίας.

Τα κεφάλαια από το εξωτερικό βλέπουν μια Ελλάδα που κινείται ξανά οριακά, περιμένουν τις λύσεις για το χρέος αλλά και τις εξελίξεις μετά το τέλος του προγράμματος. Εκτιμούν ότι η οικονομία δεν είναι θωρακισμένη κι έτοιμη να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις μιας εξόδου στις αγορές. Γι’ αυτό και τα επιτόκια είναι υψηλά, σε σύγκριση με το κάτω του 1% επιτόκιο που πληρώνουμε εντός του μνημονίου.

Ακόμη και οι… ιαχές θριάμβου της κυβέρνησης για υπεραπόδοση με υψηλά πλεονάσματα και για «μαξιλάρι» ασφαλείας 18 – 20 δις ευρώ, χάνονται σε μια σειρά από ειδήσεις που δείχνουν ότι παραμένουν οι διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

Πώς να πανηγυρίσεις;

Διότι πώς να πανηγυρίζει κανείς για πλεόνασμα 4% την ίδια στιγμή που τα ΕΛΤΑ έχουν παρακρατήσει 50 εκατ. από τη ΔΕΗ, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους καταναλωτές;

Και πώς η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση, η ΔΕΗ, μπορεί να στηρίξει το success story της οικονομίας όταν έχει ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 3 δις και τα έσοδά της βουλιάζουν;

Πρόκειται για ορισμένα παραδείγματα που θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Τα στοιχεία, μακροοικονομικά κι όχι μόνο, τα ερευνούν στο εξωτερικό όταν θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις εποπτικές αρχές και την εκάστοτε κυβέρνηση στη χώρα μας που κάνει πολλές φορές τα «στραβά μάτια». Χαρακτηριστική η καθυστερημένη αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Folli – Follie αφού πρώτα απώλεσαν τεράστια ποσά οι μέτοχοι.

Το οικονομικό «αφήγημα» της κυβέρνησης κλονίζεται και από τις συνθήκες υπόγειας αντιπαράθεσης που επικρατεί στο εσωτερικό της. Κάθε μέρα βουλευτές και στελέχη κάνουν δηλώσεις και ζητούν να μην ισχύσουν μνημονιακά μέτρα που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει. Όπως η περίπτωση της περικοπής των συντάξεων που έχει περάσει από τη Βουλή πριν από ένα χρόνο αλλά βουλευτές ζητούν να μην εφαρμοστεί.

Αξιοπιστία

Οι δανειστές θέτουν συνεχώς θέμα αξιοπιστίας και ζητούν πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση θα υπάρξει εκτροχιασμός. Και ταυτόχρονα ζητούν νέα μέτρα που θα συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους.

Οικονομολόγοι και διεθνείς αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και ζητούν από την κυβέρνηση να μην χαράξει διαφορετική πορεία. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την αδυναμία που υπάρχει να γίνουν σωστές προβλέψεις, κυρίως ως προς το ποσοστό της ανάπτυξης.

Κι όπως τονίζουν χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πείσει η Ελλάδα ότι έγινε μια κανονική χώρα, χωρίς παραποιημένα στοιχεία (όχι μόνο μάκρο, αλλά και εταιρικά) και να υπηρετεί τη λογική του «pacta sunt servanda», δηλαδή οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αν δεν το κάνει τότε οι αγορές θα την τσακίσουν με την πρώτη… καθαρή έξοδο».

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024