Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To «ψαλίδι» στις συντάξεις φέρνει πιο κοντά τις εκλογές

To «ψαλίδι» στις συντάξεις φέρνει πιο κοντά τις εκλογές

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν επαναδιαπραγμάτευση για την περικοπή των συντάξεων. «Πάγο» σε αυτά τα σενάρια βάζει ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Το επικείμενο «ψαλίδι» στις συντάξεις αλλά και η «μουρμούρα» από κυβερνητικά στελέχη που διατυπώνεται ενίοτε παρασκηνιακά και άλλες φορές δημοσίως φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές.

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση αλλά και στελέχη στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα επιχειρήσει να πάει σε μία εκλογική μονομαχία με τη ΝΔ, με «νωπές» τις περικοπές στις συντάξεις (σ.σ θα γίνουν από 1/1/2019) καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε πιθανότατα σε μία εκλογική πανωλεθρία για το κυβερνών κόμμα.

Ο Νίκος Φίλης που αποτελεί τη «φωνή» της ομάδας των 53+ στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλοι βουλευτές πιέζουν προς την κατεύθυνση να υπάρξει μία επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς όσο αφορά το θέμα της περικοπής των συντάξεων ώστε να μπορέσουν να «σώσουν» τουλάχιστον ένα μέρος των μειώσεων που έχουν υπογράψει ή να μετατεθούν για … αργότερα.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, ξέκοψε για την ώρα κάθε τέτοια συζήτηση καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που προέχει είναι να κλείσει η αξιολόγηση τάχιστα , να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος αλλά και να γίνει με ομαλό τρόπο η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ήρθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης να «φουντώσει» τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Ξυδάκης, τόνισε πως  «οι εκλογές μετά τον Αύγουστο δεν θα είναι πρόωρες» καθώς όπως είπε θα έχει κλείσει ο ιστορικός κύκλος των Μνημονίων.

Το πολιτικό κόστος από τη μείωση των συντάξεων και οι υποσχέσεις για … το μέλλον

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως εάν οι συνταξιούχοι δουν τις μειώσεις στις συντάξεις από το Γενάρη του 2019, τότε το αποτέλεσμα στις κάλπες είναι προεξοφλημένο. Λένε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με «ψαλιδισμένες» συντάξεις ενώ υπουργοί, όπως η Θεανώ Φωτίου, αφήνουν να αιωρούνται σενάρια ότι κάτι μπορεί να γίνει στο … μέλλον. Πώς να ερμηνευτεί άλλωστε η δήλωση της ότι ναι μεν τα μέτρα (σ.σ περικοπή συντάξεων) έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και θα εφαρμοστούν αλλά – όπως είπε – «όλα αυτά τα θέματα δεν είναι τελειωμένα , είμαστε σε μία κατάσταση μετάβασης που είναι κοσμογονική και θα φέρει και άλλα πράγματα».

Διαβάστε επίσης: Έρχεται «μαχαίρι» και στις συντάξεις των 480 ευρώ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024