Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα στοιχεία για τη δράση κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Νέα στοιχεία για τη δράση κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, το κύκλωμα φαίνεται να διακίνησε στο εξωτερικό περισσότερα από 14.000 ακριβά αντικαρκινικά σκευάσματα, κυρίως υπεξαιρεθέντα από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, ζημιώνοντας το Δημόσιο κατά τουλάχιστον 13,6 εκ. ευρώ

Οκτώ ακόμα γιατροί αλλά και στελέχη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, πέραν των ήδη κατηγορουμένων, ελέγχονται από τις αρχές για πιθανή εμπλοκή τους στην δράση του μεγάλου κυκλώματος,  το οποίο διακινούσε παράνομα ακριβά φάρμακα, κυρίως αντικαρκινικά.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, το κύκλωμα φαίνεται να διακίνησε στο εξωτερικό περισσότερα από 14.000 ακριβά αντικαρκινικά σκευάσματα, κυρίως υπεξαιρεθέντα από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, ζημιώνοντας το Δημόσιο κατά τουλάχιστον 13,6 εκατ. ευρώ.

Ενώ οι 21 κατηγορούμενοι για την υπόθεση ξεκίνησαν πλέον να απολογούνται ενώπιον του ανακριτή για σωρεία κακουργημάτων, η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται καθώς προκύπτουν ενδείξεις για την εμπλοκή και άλλων γιατρών, πλην των δύο που είναι ήδη κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Τα στοιχεία της μεγάλης αστυνομικής έρευνας, που ήδη βρίσκονται στο ανακριτικό γραφείο, φαίνεται να αναφέρονται μεταξύ άλλων σε υλικό από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, απ’ όπου «προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών, τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν» αλλά και των υπευθύνων των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Η δικογραφία για την υπόθεση φαίνεται να παραθέτει πληθώρα στοιχείων για τον τρόπο δράσης και την δομή της οργάνωσης, η οποία φαίνεται να ξεκίνησε το 2013 και λειτουργούσε με πυρήνες-ομάδες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Η δράση του κυκλώματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η πρώτη και βασική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν αυτή που εξασφάλιζε τα απαιτούμενα παράνομα έγγραφα, ιατρικές βεβαιώσεις, συνταγογραφήσεις κλπ, και εν συνεχεία μεριμνούσε για την προμήθεια των υψηλού κόστους φαρμάκων, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η ομάδα συντονιζόταν από τον «αρχηγό» ο οποίος είναι Αιγύπτιος, ή – εν απουσία του – από μία γυναίκα συγκατηγορούμενή του. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι κατηγορούμενοι γιατροί και οι συγκατηγορούμενοί τους νοσηλευτές.

Ένας άλλος πυρήνας αναλάμβανε την αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Μάλιστα, σύμφωνα με την δικογραφία της υπόθεσης, τα σημεία αποθήκευσης για τα πολύτιμα φάρμακα που χρειάζονταν ειδικές συνθήκες φύλαξης σε ψύξη κλπ, ήταν ένα ιχθυοπωλείο στην Δημοτική Αγορά Καλλιθέας, αλλά και ένα ανθοπωλείο.

Μία συγκεκριμένη ομάδα φρόντιζε αποκλειστικά την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ μία ακόμη ομάδα δρούσε.

Η δράση του τέταρτου πυρήνα, αφορά κυρίως την προμήθεια του κυκλώματος με φαρμακευτικά σκευάσματα που υπεξαιρούσαν από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ή προμηθεύονταν από φαρμακεία ιδιωτών.

Η συμβολή των γερμανικών αρχών

Από το υλικό της υπόθεσης προκύπτει πως οι γερμανικές Αρχές ειδοποίησαν πριν περίπου δύο χρόνια τις ελληνικές αρχές, ότι σε έλεγχο που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη εμφανιζόταν να έχει εισάγει σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από  φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Ο έλεγχος τιμολογίων αποκάλυψε ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί τιμολόγια για αγορά φαρμάκων, κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου  στην υπόθεση.

Παράλληλα, βρέθηκαν και τιμολόγια πώλησης των ίδιων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς την φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία.

Η μέχρι στιγμής έρευνα αποκαλύπτει ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 13.690.375,95 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

Διαβάστε επίσης:

Οργισμένοι οι καρκινοπαθείς για το κύκλωμα φαρμάκων

ΕΙΝΑΠ: «Βόμβα στον χώρο της υγείας» η υπόθεση με τα ογκολογικά φάρμακα

ΙΣΑ: Παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα με τα φάρμακα

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024