Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπέπε και το ευρώ

Ο Μπέπε και το ευρώ

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ενιαίο νόμισμα απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ιταλίας

‘Hταν μια από τις βασικές ιδέες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ίδρυση του Κινήματος των 5 Αστέρων: Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Τώρα, ο ιδρυτής των 5 Αστέρων, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο την φέρνει πάλι στο προσκήνιο. «’Eχω προτείνει δημοψήφισμα για την ευρωζώνη.

Θέλω οι Ιταλοί να εκφράσουν την γνώμη τους», δήλωσε ο Γκρίλο σε συνέντευξή του στην γαλλική ιστοσελίδα Putsch. «Συμφωνεί ο κόσμος με αυτό; Υπάρχει σχέδιο Β; Χρειαζόμαστε την Ευρώπη ή πρέπει να φύγουμε από την ευρωζώνη;» Ο λαϊκιστής κωμικός που έγινε πολιτικός πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δύο οικονομίες στην Ευρώπη – μια του βορρά και μια του νότου. Κι εμείς οι Ιταλοί είμαστε στον νότο».

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ενιαίο νόμισμα απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ιταλίας, που δεν επιτρέπει ψηφοφορίες για θέματα που έχουν διευθετηθεί με διεθνείς συμφωνίες.

H αντίθεση στο ευρώ ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα των Πέντε Αστέρων τον πρώτο καιρό της δημιουργίας του. Όμως στις φετεινές εκλογές της 4ης Μαρτίου, το κόμμα υιοθέτησε πιο ήπια στάση και η πρόταση για δημοψήφισμα δεν περιελήφθη στο εκλογικό μανιφέστο. Εκτοτε, ο 69χρονος Γκρίλο έχει πάρει κάποιες αποστάσεις από το κίνημα που ίδρυσε, την ηγεσία του οποίου ανέλαβε ο 31χρονος Λουίτζι Ντι Μάιο.

Τα Πέντε Αστέρια αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα στις εκλογές, όμως δεν κέρδισαν αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Ντι Μάιο απαιτεί να γίνει εκείνος πρωθυπουργός όμως στους δύο μήνες που έχουν μεσολαβήσει  δεν έχει κατορθώσει να βρει κυβερνητικό εταίρο. Δεχόμενος πίεση τόσο από τον Γκρίλο όσο και από στελέχη του κόμματός του, έκανε χθες ένα βήμα πίσω, προτείνοντας συνεργασία με την υπερσυντηρητική Λέγκα του Βορρά, χωρίς όμως το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σήμερα ξεκινά νέος γύρος διαβουλεύσεων του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Το πιθανότερο είναι να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις. Εάν δεν οδηγήσουν κάπου η Ιταλία θα προχωρήσει σε νέες εκλογές, ίσως το φθινόπωρο, γεγονός που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη νευρικότητα στις αγορές για την Ιταλία που έχει το τρίτο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο.

Και μέχρι τότε, ο Μπέπε Γκρίλο θα συνεχίσει να ρίχνει πυροτεχνήματα σ’ ένα εύφλεκτο περιβάλλον.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024