«Περισσότερο από 130 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, η πραγμάτωση των εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης παραμένει στην καρδιά του αγώνα μας και συνιστά την πιο επίκαιρη και επείγουσα ανάγκη»

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να προωθηθούν και να ενισχυθούν προκειμένου να αυξηθούν οι μισθοί και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης», υπογραμμίζουν, σε ανακοίνωσή τους για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, οι προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ, το οποίο δηλώνει «παρών» στις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά.

Υπενθυμίζεται πως οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο Φόρουμ συναντήθηκαν και στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο, σε μια διήμερη διοργάνωση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ συμμετέχει και η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus), χώρος διαλόγου, προβληματισμού και κοινής δράσης, ο οποίος έχει συγκροτηθεί από ευρωβουλευτές που ανήκουν σε τρεις πολιτικές ομάδες [Αριστερά (GUE/NGL), Σοσιαλδημοκράτες (S&D), Πράσινοι (Greens/EFA)]. Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές στην συντονιστική επιτροπή της «Προοδευτικής Συμμαχίας» συμμετέχει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η ανακοίνωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ για την Πρωτομαγιά, υπό τον τίτλο, «Για μια Ευρώπη του Αγώνα και της Αλληλεγγύης», έχει ως εξής:

«Η 1η Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Εργατών, δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης των επιτευγμάτων του εργατικού κινήματος τον περασμένο αιώνα. Περισσότερο από 130 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, η πραγμάτωση των εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης παραμένει στην καρδιά του αγώνα μας και συνιστά την πιο επίκαιρη και επείγουσα ανάγκη.»

» Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες κατευθύνουν τις πολιτικές της αγοράς, της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, που βάλλουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων και επιχειρούν να περιορίσουν τις νίκες τους -με τη μείωση των μισθών, την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, την αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον περιορισμό δικαιωμάτων των εργαζομένων των συνδικαλιστικών ενώσεων.

» Οι νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς επιβάλλουν μεγαλύτερη ευελιξία, προασπίζοντας το συμφέρον των εργοδοτών, και προωθώντας την ολοένα μειούμενη προστασία των εργαζομένων και την αποδυνάμωση του συνδικαλισμού.

» Οι δε μετανάστες εργαζόμενοι και οι πρόσφυγες πλήττονται ακόμη περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στις κοινωνίες μας, που καταλήγουν να στρέφουν την εργατική τάξη εναντίον του εαυτού της».

«Εμείς», προστίθεται στην ανακοίνωση, «ως προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη, στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και των συνδικάτων κατά των νεοφιλελεύθερων επιθέσεων, και παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται μια Ευρώπη που εγκαταλείπει τη λογική μεγιστοποίησης των κερδών και βάζει τους ανθρώπους μπροστά».

«Πρέπει», υπογραμμίζεται, «να ξεκινήσουμε από τις διαφορετικές βάσεις μας και να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου η αλληλεγγύη υπερβαίνει τον ανταγωνισμό, και τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα την οικονομική ασυδοσία. Το κοινωνικό ντάμπινγκ πρέπει να σταματήσει.»

» Απαιτούμε ποιοτική απασχόληση, όχι μόνο ελάχιστα standards. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να προωθηθούν και να ενισχυθούν προκειμένου να αυξηθούν οι μισθοί και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.»

» Η οικοδόμηση μιας εντελώς διαφορετικής Ευρώπης προϋποθέτει ότι οι τρέχουσες πολιτικές λιτότητας και οι φιλοστρατιωτικές πολιτικές θα τερματιστούν και θα αντικατασταθούν από μια οικονομική πολιτική που θα επικεντρώνεται στις δημόσιες επενδύσεις.»

» Για βιώσιμη ανάπτυξη, οικολογική μετάβαση και ποιοτική εργασία. Για πολιτικές που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των λαών σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής», επισημαίνεται σχετικά και η ανακοίνωση του Φόρουμ καταλήγει:

«Θα είμαστε παρούσες και παρόντες στις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την 1η Μαΐου 2018. Και καλούμε τους εκπροσώπους των συνδικάτων και εργατικών ενώσεων να συμμετάσχουν ενεργά στο προσεχές Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2018 στην Ισπανία».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr