Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μόδα» οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών - Πόσο άλλαξε ο κοινοβουλευτικός χάρτης

«Μόδα» οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών – Πόσο άλλαξε ο κοινοβουλευτικός χάρτης

Εντονη περίοδος από το 2015 και μετά για την ελληνική Βουλή. Αλλωστε τα μνημόνια έφεραν τα πάνω - κάτω ου ολίγες φορές

Πέρασε μία αν μη τι άλλο έντονη τριετία. Ο κοινοβουλευτικός χάρτης έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές. Μάλιστα η πρώτη φορά που άλλαξε ήταν τον Ιούλιο του 2015, μόλις έξι μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Επομένως, η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Κατσιαντώνη, που εκλέχτηκε με την Ένωση Κεντρώων, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Μάλλον το αντίθετο.

Από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έως και εκείνες του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, έγινε ανακατάταξη που αφορούσε σε 26 βουλευτές! Η πρώτη παραίτηση ήρθε από τον Κωνσταντίνο Δαμαβλίτη, βουλευτή Ηρακλείου με τους ΑΝ.ΕΛ, στις 2 Ιουλίου, δηλαδή λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.  Ο κ.  Δαμαβλίτης αντικαταστάθηκε από τον Γρηγόρη Μακαρονά.

Λίγο αργότερα, στις 13 Ιουλίου εισήχθη στο Κοινοβούλιο και ο Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος αντικατέστησε τον Νίκο Χουντή, που διορίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Λαϊκή Ενότητα

Μετά το δημοψήφισμα, μετά την διαπραγμάτευση και το νέο μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε με το πρώην Αριστερό ρεύμα -υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη- να δημιουργεί την Λαϊκή Ενότητα. ‘Ετσι, στις 21 Αυγούστου του 2015, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσαν την κοινοβουλευτική ομάδα της ΛΑ.Ε.

Πρόκειται για τους:

Λίτσα Αμμανατίδου, που εκλέχτηκε στην Β’ Θεσσαλονίκης

Ιωάννα Γαϊτάνη από την Α’ Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνο Δηλημήτρο από την Μαγνησία

Βαγγέλη Διαμαντόπουλο από την Καστοριά

Ζήζη Ζάννα από την Πιερία

Ιωάννη Ζερδελή από την Λέσβο

Κώστα Ήσυχο από την Β’ Αθηνών

Ηλία Ιωαννίδη από την Καβάλα

Μιχάλη Κριτσωτάκη από την Φθιώτιδα

Αγλαϊα Κυρίτση από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Θωμά Κώτσια από την Ευρυτανία

Παναγιώτη Λαφαζάνη από την Β’ Πειραιώς

Στάθη Λεουτσάκο από την Α’ Πειραιώς

Ραχήλ Μακρή και Ευγενία Ουζουνίδου από την Κοζάνη

Θανάση Πετράκο και Ελένη Ψαρρέα από τη Μεσσηνία

Στέφανο Σαμοϊλη από την Κέρκυρα

Αθανάσιο Σκούμα από την Βοιωτία

Δημήτρη Στρατούλη από την Β’ Αθηνών

Αλεξάνδρα Τσανάκα από την Καβάλα

και Δέσποινα Χαραλαμπίδου από την Α’ Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στου βουλευτές που διαχώρισαν την θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η τότε Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που στις εκλογές τους Σεπτεμβρίου κατέβηκε υποψήφια με την ΛΑ.Ε.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι σήμερα

Από τις εκλογές και τη νέα κυβέρνηση του Σεπτεμβρίου του 2015, ο κοινοβουλευτικός χάρτης άλλαξε και μάλιστα εμφάνισε ενδιαφέρουσες… διακυμάνσεις.

Στις 19 Νοεμβρίου του 2015 η κυβέρνηση δέχτηκε τις τρεις πρώτες παραιτήσεις. Από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που αντικαταστάθηκε από τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και από τους Νίκο Νικολόπουλο και Στάθη Παναγούλη, που διατήρησαν τις βουλευτικές τους έδρες ως ανεξάρτητοι. Τον Μάιο του 2016 παραιτήθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου,την θέση της οποίας πήρε ο Γιώργος Κυρίτσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στις τάξεις του και την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων και ανεξαρτητοποιήθηκε το 2017.

Έκτοτε το τοπίο άλλαζε συνεχώς. Οι πολιτικές ανακατατάξεις στην κεντροαριστερά δεν επρόκειτο να αφήσουν αλώβητες τις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο της ΔΗΣΥ όσο και του Ποταμιού. Αρχικά, η διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου από την ΚΟ της ΔΗΣΥ τον Ιανουάριο του 2016, έθεσε τον βουλευτή ανεξάρτητο, ο οποίος όμως επέστρεψε στην ΚΟ της ΔΗΣΥ τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Τον Απρίλιο του 206 ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης, χωρίς άλλες παρεκκλίσεις έκτοτε.

Ο Γεώργιος Καρράς, που έφυγε από την Ένωση Κεντρώων  το Νοέμβριο του 2016, παρέμεινε ανεξάρτητος βουλευτής μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 οπότε και προσχώρησε στην ΚΟ της ΔΗΣΥ. To Νοέμβριο του 2016 αποχώρησε από το Ποτάμι και η Κατερίνα Μάρκου, η οποία παρέμεινε ανεξάρτητη έως τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και προσχώρησε στη ΝΔ.

Τον Φεβρουάριο του 2017 αποχώρησε από το Ποτάμι και ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε και τον Μάρτιο του ίδιου έτους προσχώρησε στην ΔΗΣΥ.

Τέλος, το Ποτάμι μέτρησε και την απώλεια του Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος αποχώρησε τον Οκτώβριο του 206, ανεξαρτητοποιήθηκε και προσχώρησε στη ΝΔ τον Ιανουάριο του 2017.

Πάντως, η ΝΔ μετράει μόνο μία απώλεια, αυτήν την Κατερίνας Παπακώστα, η οποία και διεγράφη στις 26 Οκτωβρίου του 2017.

Τέλος, η Χρυσή Αυγή είχε δύο… ποντικούς που εγκατέλειψαν το καράβι όταν ξεκίνησε η δίωξη μελών και στελεχών του κόμματος. Πρώτος αποχωρήσας που ανεξαρτητοποιήθηκε είναι ο Δημήτρης Κουκούτσης τον Μάρτιο του 2017. Τον ακολούθησε ο Νίκος Μίχος τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024