Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρία χρόνια Ρουβίκωνας: Οι δράσεις, οι αντιδράσεις και τα σενάρια

Τρία χρόνια Ρουβίκωνας: Οι δράσεις, οι αντιδράσεις και τα σενάρια

Η δράση της αναρχικής ομάδας περιλαμβάνει από εισβολές σε πρεσβείες και υπουργεία, μέχρι παρεμβάσεις σε νοσοκομεία ή σε χώρους εργασίας

Τον Ρουβίκωνα τον ξέρουμε όλοι, το συζητάμε όλοι και τον υπερασπίζονται αρκετοί. Πως, όμως, ξεκίνησαν; Και πώς από το πεδίο της πολιτικής παρέμβασης έφτασαν σε μια τριετία στις… ακτιβιστικές ενέργειες κατά πρεσβειών ή στην εισβολή σε υπουργεία και άλλους δημόσιους χώρους;

Ο Ρουβίκωνας εμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα στις 8 Μαρτίου του 2015, όταν πραγματοποίησε κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, διαμαρτυρόμενος για τις φυλακές τύπου Γ’. Στην κατάληψη συμμετείχαν περίπου 40 άτομα.

Τον αμέσως επόμενο μήνα πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολύ ηχηρή παρέμβαση, η οποία έλαβε χώρα στο περιστύλιο της Βουλής. Οι αντιεξουσιαστές του Ρουβίκωνα πέταξαν φέιγ βολάν υπερασπιζόμενοι απεργούς πείνας. Η διαμαρτυρία έληξε, όπως και η προηγούμενη, χωρίς επεισόδια, αλλά με σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις καθώς η αντιπολίτευση «σήκωσε» το θέμα.

Έκτοτε οι παρεμβάσεις αυξήθηκαν, αλλά το πολιτικό πλαίσιο παρέμεινε το ίδιο: Λειτουργούν σαν Ρομπέν του άστεως. Από «ντου» σε πρεσβείες και υπουργεία, μέχρι παρεμβάσεις σε νοσοκομεία ή σε χώρους εργασίας π.χ. μετά από την απόλυση εγκύου.

Η πολιτική ταυτότητα φαίνεται πως εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια. Στην αρχή ήταν πιο «κλειστή» κοινωνικά, αναφερόμενη σε εντελώς συγκεκριμένα πολιτικά πλαίσια που αφορούσαν το κεντρικό (ή σχεδόν) πολιτικό σκηνικό. Οι παρεμβάσεις για τις φυλακές τύπου Γ’ ή τα δικαιώματα που διεκδικούσαν οι απεργοί πείνας, οι παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας ή εκείνες ενάντια στους πλειστηριασμούς συγκρότησαν ένα πολιτικό πρόσημο με γνώμονα την υπεράσπιση κοινωνικών ομάδων. Το οποίο διευρύνθηκε στη συνέχεια.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Ρουβίκωνας παρουσίασε την πολιτική του ταυτότητα σε ανοιχτή εκδήλωση, πράγμα που έδειχνε μία διάθεση μαζικής απεύθυνσης, τουλάχιστον πολιτικής. Πολλοί είπαν τότε ότι ο Ρουβίκωνας ετοιμάζεται να μετεξελιχθεί σε πολιτική κίνηση, σε ένα κόμμα.

Έκτοτε, οι δράσεις του Ρουβίκωνα -που πάντοτε δημοσιεύονται με φωτογραφίες και βίντεο- αγγίζουν μία ευρύτερη θεματολογία. Αντιφασιστικές παρεμβάσεις, δημόσιοι χώροι, παρεμβάσεις στην τουρκική πρεσβεία ή στην πρεσβεία του Ισραήλ, για εργατικά ατυχήματα (και δυστυχήματα), ακόμα και για το ματς μεταξύ της… ΑΕΚ και της Ντιναμό Κιέβου.

Οι αντιδράσεις

Φαίνεται πως η δραστηριότητα του Ρουβίκωνα έθεσε τα θεμέλια μίας κόντρας επί του… γενικού. Με δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις δεν είναι ποτέ βίαιες, η συζήτηση γύρω από αυτές εξελίσσεται με άξονα το ηθικό του γεγονότος. Αν και κατά πόσο μπορούν να εισβάλουν ανενόχλητοι σε κρατικές υπηρεσίες, υπουργεία ή ακόμα και στο περιστύλιο της Βουλής.

Μετά την πρώτη παρέμβαση στην Βουλή, είχε ξεσηκωθεί μία θύελλα αντιδράσεων για τη μη καταστολή των μελών της αναρχικής συλλογικότητας. Από τη μία οι εν προκειμένω υπερασπιστές έλεγαν πως οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν πρέπει να ποινικοποιούνται, ειδικά εφόσον δεν είναι προϊόν πολιτικής βίας. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε αργότερα, το 2017 και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναφέροντας ως επιχείρημα ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα δεν ασκούν βία και επομένως σε τέτοιες περιπτώσεις η ανοχή επιβάλλεται. Τότε, το καλοκαίρι του περασμένου έτους, τα μέλη του Ρουβίκωνα πραγματοποίησαν ακόμη μία παρέμβαση στην Βουλή, προσήχθησαν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση του Νίκου Βούτση και του Νίκου Τόσκα.

Από την άλλη, οι αντιδράσεις -από την πλευρά της αντιπολίτευσης- είχαν έντονες διακυμάνσεις, ξεκινώντας από το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει μία πολιτική παρέμβαση και φτάνοντας μέχρι το σημείο να απαιτούν αστυνομική και νομική λύση για την περίπτωση του Ρουβίκωνα. Μιλούσαν για «μπαχαλάκηδες» που κάνουν ό,τι θέλουν με την ανοχή και πολλές φορές την προστασία της κυβέρνησης ή τουλάχιστον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση της Ισραηλινής πρεσβείας

Τον Δεκέμβριο του 2017 η συλλογικότητα έκανε «ντου» στην πρεσβεία του Ισραήλ, προκαλώντας αυτήν την φορά την αγανάκτηση του Νίκου Τόσκα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε τότε πως ο Ρουβίκωνας παίζει στα όρια της νομιμότητας επισημαίνοντας ότι  «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι  «Θα λογοδοτήσουν αυτοί που κάνουν αυτές τις παραβατικές ενέργειες και προσβάλλουν πρεσβείες άλλων χωρών».

Τις τελευταίες ημέρες συνεχίστηκε με τις μπογιές στη γαλλική πρεσβεία και τα φέιγ βολάν στο Βρετανικό Συμβούλιο.

Οι ενέργειες του Ρουβίκωνα συνεχίζονται, πάντα στο ίδιο πολιτικό πλαίσιο. Μεταξύ φέιγ βολάν και… απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης. Και οι αντιδράσεις ομοίως, ειδικά όταν ακούγονται δηλώσεις βουλευτών όπως των κ. Κυρίτση και Φίλη που επιμένουν ότι οι «Ρουβίκωνες» κάνουν ακτιβισμό.

Ολες οι ενέργειες του Ρουβίκωνα

2015
Η πρώτη ενέργεια του Ρουβίκωνα που έλαβε ευρεία προβολή ήταν η κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου από 40 μέλη στις 8 Μαρτίου. Τα μέλη της ομάδας ανήρτησαν πανό στην είσοδο του κτιρίου και πέταξαν φέιγ βολάν σχετικά με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄. Στις 20 Μαρτίου, μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας φώναξαν συνθήματα έξω από το σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στην Άνω Κυψέλη.[6] Στις 3 Απριλίου, μέλη της ομάδας συγκεντρώθηκαν στο περιστύλιο της Βουλής ως ένδειξη αλληλεγγύης σε αναρχικούς απεργούς πείνας. Σε κείμενο που αναρτήθηκε διαδικτυακά, υποστήριξαν ότι αν ήθελαν θα έμπαιναν στη Βουλή.

Στις 11 Μαΐου, μέλη της ομάδας συμμετείχαν σε ειρηνική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Siemens στο Μαρούσι, η οποία διήρκησε δύο ώρες. Τοποθέτησαν πανό στο εξωτερικό του κτιρίου το οποίο έγραφε «Καμία διαπραγμάτευση με το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο» και κάλεσαν σε συμμετοχή σε πορεία από την Ομόνοια προς τη γερμανική πρεσβεία το μεσημέρι του Σαββάτου 23/5. Λίγο αργότερα έλαβε χώρα κατάληψη των γραφείων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τα μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας επίσης συγκεντρώθηκαν έξω από τα σπίτια του Χαραλάμπου Αθανασίου, του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου[6] και ενός εφοπλιστή στα βόρεια προάστια. Στις 20 Μαΐου, πραγματοποίησε συγκέντρωση στα γραφεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Την ίδια μέρα προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Allianz, όπου ανάρτησαν πανό και πέταξαν φέιγ βολάν τα όποια έγραφαν «Σύγκρουση με την πολιτική της Ε.Ε. και τους ντόπιους λακέδες της».

Καλοκαίρι 2015
Τις 14 Ιουλίου 2015, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τέσσερα μέλη της ομάδας τα οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, σκόπευαν να προχωρήσουν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ• αργότερα, μέλη του Ρουβίκωνα συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ώστε να πάνε στο περιστύλιο της Βουλής. Στις 23 Ιουλίου, μέλη του Ρουβίκωνα προχώρησαν σε συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πέταξαν φέιγ βολάν και ανήρτησαν πανό με συνθήματα κατά της Ε.Ε.. Οι αστυνομικοί του Μεγάρου Μαξίμου τους παρεμπόδισαν και στη συνέχεια προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής 8 άτομα.

Φθινόπωρο 2015
Στις 8:10 το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου, 13 μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας εισέβαλαν στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ και προκάλεσαν καταστροφές σε μηχανήματα, έγγραφα και έπιπλα. Ο Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη με προκήρυξη που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ]τακτική που γενικά ακολουθεί και σε άλλες ενέργειες για τις οποίες αναρτά και σύντομα βίντεο. Για τους βανδαλισμούς συνελήφθησαν] και κατηγορήθηκαν τέσσερα άτομα, τα οποία αργότερα αθωώθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων.
Στις 25 Νοεμβρίου, ο Ρουβίκωνας επίσης εισέβαλε στο προαύλιο της πρώην κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, πέταξε φέιγ-βολάν με συνθήματα για τους πρόσφυγες και ανάρτησε πανό το οποίο έγραφε «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – Ανοίξτε τα σύνορα». Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή 7 ατόμων. Στις 30 Νοεμβρίου, κατέλαβε το ιταλικό προξενείο στο Κολωνάκι, αντιδρώντας στην έκδοση 5 Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία για συμμετοχή στα επεισόδια της 1ης Μαΐου στο Μιλάνο. Η κατάληψη διήρκεσε 1,5 ώρα και η αστυνομία προσήγαγε 20 άτομα.

Χειμώνας 2015
Στις 15 Δεκεμβρίου, περίπου 15 μέλη της ομάδας εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας τραπεζικών συστημάτων «Τειρεσίας» και προκάλεσαν φθορές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έπιπλα και άλλα αντικείμενα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακεκριμένη φθορά κ.α. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2018.
Η ομάδα επιχείρησε επίσης να καταλάβει τα γραφεία των ΑΝΕΛ στη λεωφόρου Συγγρού και να εισβάλλει στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, αλλά η αστυνομία απέτρεψε αυτές τις ενέργειες. Η ομάδα ξαναεπιχείρησε να καταλάβει τα γραφεία των ΑΝΕΛ, αυτή τη φορά επιτυχημένα, στις 26 Οκτωβρίου 2015. Η αστυνομία προχώρησε σε 19 συλλήψεις και ασκήθηκε δίωξη για το αδίκημα της άσκησης βίας κατά πολιτικού κόμματος κ.α.

2016
Στις 23 Φεβρουαρίου περίπου 20 μέλη της ομάδας εισέβαλαν στα στούντιο της ΕΡΤ την ώρα που μεταδιδόταν αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την πρώτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα με τον Πάνο Χαρίτο και τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Απαίτησαν να διαβάσουν κείμενο. Η Λιάνα Κανέλλη προσφέρθηκε να το διαβάσει εκείνη, αλλά αρνήθηκαν. Σύμφωνα με τη Λιάνα Κανέλλη, τραυματίστηκε ένας εργαζόμενος στην ΕΡΤ. Τελικά αποχώρησαν και η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή 22 ατόμων. Οι 21 από αυτούς κατηγορήθηκαν για διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και εξύβριση, ενώ ο 22ος, ο οδηγός του βαν που τους αποβίβασε στο προαύλιο της ΕΡΤ κατηγορήθηκε για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καθώς κατά την αποχώρησή του, ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι αστυνόμοι της ΟΠΚΕ.
Άνοιξη 2016
Τις 16 Μαρτίου, 12 μέλη μπήκαν στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου διέμεναν οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας, πέταξαν κείμενα και ανάρτησαν πανό κατά του μνημονίου. Η αστυνομία τους προσήγαγε όλους, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Τις 8 Απριλίου, μέλη του Ρουβίκωνα επιτέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, 16 κουκουλοφόροι επέβαιναν σε οχτώ δίκυκλα, κρατούσαν βαριοπούλες και πέταξαν πέτρες και μπογιές στα γραφεία, προκαλώντας υλικές ζημίες σε τζαμαρία και σε δύο αυτοκίνητα εργαζομένων της εφημερίδας. Για την ενέργεια αυτή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βανδαλισμό σε δύο μέλη της ομάδας που ταυτοποιήθηκαν.

Καλοκαίρι 2016

Τις 26 Ιουλίου, μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν μαύρες και κόκκινες μπογιές στην τουρκική πρεσβεία στο Κολωνάκι, λίγες μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, και έριξαν στους δρόμους φέιγ βολάν. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους σε αντιεξουσιαστική ιστοσελίδα, ήταν πράξη υποστήριξης των αγωνιζόμενων λαών της Τουρκίας και εναντίον του καθεστώτος του Ερντογάν. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης. Μερικές ημέρες αργότερα, ο Ρουβίκωνας δημοσίευσε έγγραφο με την ένδειξη απόρρητο-άμεσης επίδοσης με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε από την αστυνομία να ενημερωθεί σχετικά με την επίθεση στην τουρκική πρεσβεία. Το έγγραφο είχε αποσταλεί στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και με κοινοποίηση στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. Το έγγραφο είχε συμπεριληφθεί στη δικογραφία σχετικά με την επίθεση.
Τις 29 Αυγούστου, μέλη της ομάδας προκάλεσαν φθορές στα κουβούκλια του σταθμού διοδίων της εθνικής οδού στο Κιάτο. Έφτασαν στο σημείο με δύο αυτοκίνητα και πέταξαν φέιγ βολάν τα οποία καλούσαν τους οδηγούς να μην πληρώνουν για τον «δρόμο-καρμανιόλα». Επί τόπου έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω 10 άτομα για διακεκριμένη περίπτωση φθορών και διατάραξη κοινής ειρήνης.
Χειμώνας 2016
Στις 15 Δεκεμβρίου, μέλη του Ρουβίκωνα, μαζί με την αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας, την «Κόκκινη γραμμή – Oμάδα για την εργατική αντεπίθεση», τη «Συνέλευση Αναρχικών- Κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και την συλλογικότητα «αλληλεγγύης στον Μ. Σεϊσίδη», συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του υπουργού δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης του Μάριου Σεϊσίδη, κατηγορούμενο για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, και της έκδοσης αδειών για τον Δημήτρη Κουφουντίνα, μέλος της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

2017
Τις 6 Φεβρουαρίου, περίπου 8 μέλη του Ρουβίκωνα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πέταξαν κόκκινες μπογιές και φυλλάδια στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης προς το DHKP-C, μια τουρκική ακροαριστερή οργάνωση που διώκεται για τρομοκρατική δράση στην Τουρκία. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα τα οποία ύστερα αφέθηκαν ελεύθερα επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.
Άνοιξη 2017
Την 1η Μαρτίου, μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν σε συμβολαιογραφείο στην οδό Σόλωνος, στην Αθήνα, προκαλώντας υλικές καταστροφές, λόγω της συμμετοχής του γραφείου στους πλειστηριασμούς κατοικιών.[29] Στις 20 Σεπτεμβρίου εισέβαλαν σε άλλο συμβολαιογραφείο, στην οδό Μαυροκορδάτου, που αναλάμβανε υποθέσεις πλειστηριασμών. Στις 19 Μαρτίου μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ, έσπασαν τζάμια, πέταξαν μπογιές και προκάλεσαν φθορές και σε ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με διαδικτυακή ανάρτησή τους, η επίθεση έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας «ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις των αποδοχών στελεχών του ΑΔΜΗΕ, αλλά και επειδή παράλληλα κόβουν το ρεύμα σε χιλιάδες οικογένειες»
Την 1 Απριλίου, 14 μέλη του Ρουβίκωνα κινήθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου, πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα κατά των μνημονίων, ενώ τρία άτομα προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προαύλιο του Μεγάρου. Η αστυνομία προχώρησε στη προσαγωγή τους, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Καλοκαίρι 2017
Το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου, περίπου 20 αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος από την πλαϊνή είσοδο, πέταξαν φυλλάδια με αναρχικά συνθήματα όπως «να πατήσουμε τα άβατα της εξουσίας» και «η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο μπράβος των μνημονίων» και μετά από μερικά λεπτά αποχώρησαν χωρίς να γίνουν προσαγωγές. Στις 20 Ιουλίου, τα ξημερώματα, μέλη του Ρουβίκωνα προκάλεσαν ζημίες στο δημαρχείο Ζωγράφου και πέταξαν φυλλάδια που αφορούσαν το θάνατο εργαζομένης στην καθαριότητα του δήμου εν ώρα εργασίας.
Στις 26 Ιουλίου, περίπου 30 άτομα εισήλθαν στο φυλασσόμενο περιστύλιο της Βουλής και ζήτησαν την αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή, φυλακισμένοι με την κατηγορία της συμμετοχής στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, πέταξαν φυλλάδια και ανάρτησαν πανό. Ύστερα από επικοινωνία ανάμεσα στον Νίκο Τόσκα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, καταγράφηκαν τα ονόματά τους χωρίς να γίνει προσαγωγή τους και όσοι είχαν ήδη συλληφθεί αφέθηκαν ελεύθεροι
Στις 3 Αυγούστου συγκεντρώθηκαν 10 με 15 άτομα έξω από το σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα κατά της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να γίνουν προσαγωγές. Στις 6 Αυγούστου πέταξαν μπογιές στα κεντρικά γραφεία της Siemens.

Φθινόπωρο 2017
Στις 13 Σεπτεμβρίου, μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας» επιτέθηκαν και προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές στα γραφεία της αεροπορικής εταιρείας «Turkish Airlines», στον Άλιμο. Σύμφωνα με προκύρηξη τους, η παρέμβαση έγινε για συντρόφους τους που βασανίζονται από το Τούρκικο κράτος. Στις 27 Σεπτεμβρίου, μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πέταξαν φυλλάδια ζητώντας «άδεια στους πολιτικούς κρατούμενους» και του άρθρου 187Α του αντιτρομοκρατικού νόμου και ανάρτησαν πανό με τα αιτήματά τους.
Στις 5 Οκτωβρίου κατέλαβαν τη ΔΟΥ Ψυχικού, ζητώντας κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και η αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές. Στις 8 Οκτωβρίου προκάλεσαν ζημίες στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και στις 19 Οκτωβρίου έσπασαν τα τζάμια στα γκισέ των ταμείων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στην οδό Πειραιώς και αποχώρησαν πριν φτάσει η αστυνομία.

Στις 11 Οκτωβρίου, δεκαοχτώ μέλη του Ρουβίκωνα προχώρησαν σε κατάληψη της πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα διαμαρτυρόμενα για τη βίαιη καταστολή του δημοψηφίσματος της Καταλονίας. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή τους και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Στις 25 Οκτωβρίου, εισέβαλαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και προχώρησαν σε απειλές εναντίον γιατρού που εργάζεται επειδή σύμφωνα με πληροφορίες τους παίρνει φακελάκι για να προσφέρει τις υπηρεσίες τους.
Στις 5 Νοεμβρίου προχώρησαν σε ρίψη μπογιών στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας επειδή «το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, καταδίκασε ομόφωνα σε 12 χρόνια κάθειρξης στρατιωτικό που βίαζε επί σειρά ετών την κόρη του. Παρ’όλα αυτά η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα ο στρατιωτικός να αφεθεί ελεύθερος». Στις 17 Νοεμβρίου, περίπου είκοσι μέλη του Ρουβίκωνα εισήλθαν τρέχοντας στο προαύλιο χώρο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί της λεωφόρου Μεσογείων και πέταξαν φέιγ-βολάν. Αιφνιδίασαν τη φρουρά στην πύλη που δεν πρόλαβε να αντιδράσουν και ακολούθως απωθήθηκαν από το προσωπικό και αποχώρησαν χωρίς να γίνουν συλλήψεις (σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η αστυνομία κατεύθασε αργοπορημένα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η φρουρά του Πενταγώνου ώφειλε να ακινητοποιήσει τους δράστες). Η είσοδος του Ρουβίκωνα στο υπουργείο προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Στις 27 Νοεμβρίου επιτέθηκαν με βαριοπούλες και μπογιές εναντίον του κτιρίου της περιφέρειας Αττικής, επιρρίπτοντας της ευθύνες για την τραγωδία μετά τις πλημμύρες στην Μάνδρα. Στις 30 Νοεμβρίου εμφανίστηκαν στην στα κεντρικά της ΔΕΗ επί τις οδού Αριστείδου.

Χειμώνας 2017
Στις 13 Δεκεμβρίου, επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Σε κείμενο τους μετά την δράση τους, καταφέρονταν ενάντια στην βασιλική οικογένεια της χώρας, τον πόλεμο που διεξάγει στην Υεμένη, τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση πώλησης όπλων στο βασίλειο, και την Νέα Δημοκρατία για την υποκριτική της στάση. Στις 18 Δεκεμβρίου μέλη της ομάδας εισέβαλν σε σούπερ μάρκετ στα Πετράλωνα σε διαμαρτυρία για την εργοδοσία του καταστήματος ενώ στις 20 Δεκεμβρίου εισέβαλαν στη ΔΟΥ Αγρινίου σε διαμαρτυρία για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και πέταξαν φυλλάδια σε σούπερ μάρκετ στην Πάτρα. Τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου πέταξαν μπογιές στο φυλασσόμενο κτίριο της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα.

2018
Στις 11 Ιανουαρίου μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν σε συμβολαιογραφικό γραφείο στην Αθήνα και προκάλεσαν φθορές. Σε βίντεο από την εισβολή που έδωσαν στη δημοσιότητα κατήγγειλαν το γραφείο για συμμετοχή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.[54]
Απειλές για το Συλλαλητήριο της ονομασίας της Μακεδονίας στην Αθήνα και παρέμβαση της εισαγγελίας
Τις μέρες πριν το συλλαλητήριο για την ονομασία της Μακεδονίας στην Αθήνα το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, ιδρυτικό μέλος της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας δήλωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι:

«Στις 4 Φλεβάρη μπορεί να χυθεί αίμα. Κάποιοι θα κρατάνε «σφουγγαρίστρες» και κάποιοι άλλοι μαχαίρια. Άλλοι θεωρούν ότι «θα είναι η μέρα τους» και κάποιοι άλλοι θέλουν «να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες». Θα δείξει. Με πολύ θόρυβο και μάλλον με μεγάλο κόστος για όλους».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε παραγγελία στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητώντας την διενέργεια ερευνάς σχετικά με την ανάρτηση του μέλους αυτού. Το μέλος σε δεύτερη ανάρτησή που έκανε λίγο αργότερα έκανε λόγο για «απασφάλιση» όσων είπε από τα «μίντια» και ισχυρίστηκε ότι αναφερόταν σε βιαιότητες ακροδεξιών. Δήλωσε δε ότι «δεν θα κάτσουμε να τους κοιτάμε».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Twitter έκανε λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού ώστε να μειωθεί ο αριθμός αυτών που θα παρευρεθούν στο συλλαλητήριο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024