Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρέγκλινγκ: Ο βαθμός μεταμνημονιακής επιτήρησης συνδέεται με το ύψος ελάφρυνσης του χρέους

Ρέγκλινγκ: Ο βαθμός μεταμνημονιακής επιτήρησης συνδέεται με το ύψος ελάφρυνσης του χρέους

«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί. Θα είναι μάλλον λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από αυτή που εφαρμόζουμε σε άλλες χώρες» τόνισε ο Κλ.Ρέγκλινγκ του ESM

Η απάντηση στο πώς η Ελλάδα θα τερματίσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης συνδέεται με το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους που θέλει, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν φαίνεται απαραίτητο» για την Ελλάδα να ζητήσει πρόσθετα χρήματα, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Οι αγορές παρακολουθούν (την Ελλάδα) πολύ προσεκτικά, αλλά αν (συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις) πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει καθαρή έξοδο τον Αύγουστο και να επιστρέψει στις αγορές» ανέφερε.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι οι πιστωτές, που θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο στης χώρας ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, μπορεί να επισκέπτονται συχνότερα την Αθήνα.

Μεγάλη ελάφρυνση χρέους, αυστηρότερη επιτήρηση

«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί. Θα είναι μάλλον λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από αυτή που εφαρμόζουμε σε άλλες χώρες» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Οι δηλώσεις αυτές του Κλάους Ρέγκλινγκ έρχονται μετά την επισήμανση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους Financial Times σχετικά με την μεταμνημονιακή εποπτεία, που προκάλεσε νέα αναστάτωση στην κυβέρνηση, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να σπεύδουν να καθησυχάσουν και να διαψεύσουν δημοσιεύματα και ερμηνείες.

Ειδικότερα ο Ευ.Τσακαλώτος, που αναχώρησε για τη Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup, δήλωσε στους FT ότι «οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.»

«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε, προκαλώντας πλήθος σχολίων και δημοσιευμάτων.

Σχολιάζοντας κάποια από τα τελευταία, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να μιλήσουν για «πολιτικά ευφάνταστες ερμηνείες των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών», και να επισημάνουν τα εξής:

«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος «συν κάτι ακόμη».»

» Το «συν κάτι ακόμη» ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024