Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκοπεύατε να πάτε στον Ουρανό; Να ξέρετε ότι μυρίζει...

Σκοπεύατε να πάτε στον Ουρανό; Να ξέρετε ότι μυρίζει…

Ας πούμε ο Ουρανός πως θα σας ακουγόταν; Τέλειο; Ωραία! Μάθετε πως δεν είναι

Ελάτε ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι θα θέλαμε με κάποιον τρόπο να ταξιδέψουμε στο διάστημα. Σε έναν άλλο πλανήτη. Ας πούμε ο Ουρανός πως θα σας ακουγόταν; Τέλειο; Ωραία! Μάθετε πως δεν είναι.

Όχι όχι δεν σας το χαλάμε εμείς. Οι επιστήμονες, οι οποίοι απεφάνθησαν ότι ο ουρανός έχει μυρωδιά ίδια με εκείνη του χαλασμένου αυγού.

Αυτό οφείλεται στο χημικό συστατικό υδρόθειο, εξαιτίας του οποίου μυρίζουν τόσο άσχημα τα χαλασμένα αυγά, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ανώτερα νέφη της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες αλλά και μία αποστολή του διαστημόπλοιου Voyager 2 της NASA, η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Ουρανού παρέμενε ένα μεγάλο μυστικό.

Πρόσφατα όμως μία διεθνής ερευνητική ομάδα αποσυνέδεσε το υπέρυθρο φως του πλανήτη με τη βοήθεια του οκτάμετρου τηλεσκόπιου Gemini North, στο Μάουνα Κι της Χαβάης.

«Εάν ένα άτυχο ανθρώπινο ον κατέβαινε ποτέ μέσα στα νέφη του Ουρανού θα συναντούσε μία πολύ δυσάρεστη και δύσοσμη κατάσταση» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Πάτρικ Ιργουιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ανίχνευση του υδρόθειου στον ανώτερο όγκο νεφών του Ουρανού (και πιθανώς στον επίσης κρύο Ποσειδώνα) είναι μια εντυπωσιακή διαφορά από το αέριο που ανιχνεύεται στους γιγαντιαίους και πιο κοντινούς στον Ηλιο πλανήτες, Δία και Κρόνο.

Η δυσοσμία όμως, σύμφωνα με τον δρ Ιργουιν, δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για κάθε πιθανό επισκέπτη του Ουρανού. Οπως λέει χαρακτηριστικά: «Η ασφυξία και η έκθεση στην μείον -200 βαθμούς Κελσίου ατμόσφαιρα που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, πολύ πριν γίνει αντιληπτή η δυσοσμία».

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024