Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η χώρα πεθαίνει. Ακούει κανείς;

Η χώρα πεθαίνει. Ακούει κανείς;

Η δραματική μείωση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε λίγα χρόνια από τώρα σε μια Ελλάδα των 6 ή 8 εκατομμυρίων κατοίκων. Κι εμείς τώρα συνεχίζουμε να πανηγυρίζουμε για τα πλεονάσματα...

Τα στοιχεία που έρχονται και ξανάρχονται στο προσκήνιο είναι εντυπωσιακά όσο και τραγικά για τη χώρα.

Τη δεκαετία του ’50 το λεγόμενο «φυσικό ισοζύγιο» ήταν 100.000 υπέρ των γεννήσεων. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, είχε μηδενιστεί, τα τελευταία χρόνια, είναι αρνητικό.

Τον περασμένο χρόνο οι γεννήσεις ήταν 38.000 λιγότερες από τους θανάτους. Εάν οι ρυθμοί συνεχιστούν, ο πληθυσμός το 2050 θα έχει μειωθεί σε 6,5 με 8 εκατομμύρια άτομα. Για να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει οι γεννήσεις να αυξηθούν από 1,3 παιδιά σε 1,5.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση των γεννήσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι ραγδαία. Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 23% στη Θεσσαλία, κατά 21% στην Κρήτη, κατά 16% σε Αιγαίο και Ιόνιο και κατά 24% στη Στερεά Ελλάδα.

Και στον αντίποδα: Η αύξηση της γονιμότητας κατά 1% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.

Με απλά λόγια: Γεννάτε γιατί χανόμαστε…

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Από την δραματική γήρανση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι την αδυναμία να πάρουν σύνταξη οι σημερινοί εργαζόμενοι.

Και είναι ίσως ένα κρίσιμος παράγοντας για το αν θα μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Όταν μια ζωντανή χώρα μετατρέπεται σταδιακά σε χώρα γερόντων, θα έπρεπε να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που ζητά επίλυση. Ούτε τα μνημόνια, ούτε οι φρεγάτες, ούτε τα υπερπλεονάσματα είναι μείζον θέματα όταν έρχονται τέτοια στοιχεία για να επιβεβαιώσουν την κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας.

Αραγε, ποια κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμόσει πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αύξηση του πληθυσμού; Ποιος έχει φτιάξει ένα μακρόπνοο σχέδιο για την ενίσχυση των οικογενειών ώστε να κάνουν παιδιά;

Ποια βοήθεια έχει ένα νεαρό ζευγάρι που ξεκινά τον κοινό του βίο; Υπάρχουν πολιτικές ουσιαστικής ενίσχυσης μιας οικογένειας με δύο ή τρία παιδιά; Οι πολύτεκνοι απολαμβάνουν παροχές – ανταπόδοση για όσα προσφέρουν στην πατρίδα;

Υπάρχει κατάλληλο εκπαιδευτικό σύστημα και υγειονομική περίθαλψη που δεν θα κοστίζει στις οικογένειες ώστε να αποφασίσουν να κάνουν περισσότερα του ενός παιδιά;

Ισως σε μια άλλη χώρα, όχι πάντως στην Ελλάδα. Εδώ πανηγυρίζουμε για τα πλεονάσματα – μαμούθ και τα πλεονάσματα υποκρισίας.
Όμως, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν πολλοί για να πανηγυρίσουν.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024