Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζάεφ: Υπερβολικές οι εκτιμήσεις Χαν για λύση σε δύο εβδομάδες

Ζάεφ: Υπερβολικές οι εκτιμήσεις Χαν για λύση σε δύο εβδομάδες

Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, για επίλυση του ονοματολογικού σε δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι υπόθεση «εβδομάδων»

Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, για επίλυση του ονοματολογικού σε δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι υπόθεση «εβδομάδων». Παράλληλα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση της ομάδας της Οχρίδος, η οποία θα συμβάλει στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της «Μακεδονίας» και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ. με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αύριο, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών. Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Ξέρετε» συνέχισε «ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες» συμπλήρωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα Σκόπια, με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον.

Ομάδα Οχρίδος για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε NATO και ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι σχηματίστηκε άτυπη ομάδα που ονομάζεται «Οχρίδα», με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, η ομάδα αυτή αποτελείται από προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή, στην οποία, εκτός του Τζορτζ Ρόμπερτσον, συμμετέχουν ακόμη ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ορισμένοι ακόμη πρώην δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι η ονομασία «Οχρίδα» που φέρει αυτή η άτυπη ομάδα έχει συμβολική σημασία, καθώς, όπως είπε, στην πόλη αυτή υπογράφηκε το 2002 η ειρηνευτική συμφωνία και περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024