Είτε πρόκειται για το δικό σας παιδί, είτε του συντρόφου σας.

Η ανάπτυξη μιας ασφαλούς σχέσης με το παιδί σας μπορεί να το βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Τα παιδιά με ισχυρό δεσμό με έναν γονέα/ κηδεμόνα είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, να έχουν θετικές σχέσεις και να διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος. Εδώ είναι τέσσερις απλοί τρόποι για να αναπτύξετε ένα δυνατό δεσμό με το παιδί.

Να είστε ανεξάρτητοι

Το παιδί πρέπει να σας δει ως ένα ασφαλές μέρος. Να του παρέχετε άνεση όποτε αυτό είναι άρρωστο, πληγωμένο ή αναστατωμένο. Να είστε φυσικά διαθέσιμοι όσο πιο συχνά γίνεται. Όταν το παιδί αισθάνεται ασφαλές, μπορεί να εξερευνήσει τον κόσμο μόνο του, γνωρίζοντας ότι μπορεί να επιστρέψει σε εσάς για ασφάλεια και άνεση όταν το χρειάζεται. Ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάζει νέα πράγματα, δείχνοντας ότι πιστεύετε ότι μπορεί να το κάνει μόνο του, αλλά να είστε κοντά σε περίπτωση που πρέπει να επιστρέψει σε σας για φροντίδα.

Δώστε του προσοχή

Αλληλεπιδράστε με το παιδί. Ανακαλύψτε δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε, να παίξετε μαζί, να μιλήσετε και να ακούσετε τα ενδιαφέροντά του. Μην πιέζετε έναν συγκεκριμένο τύπο αλληλεπίδρασης ανάλογα με τις  δικές σας ανάγκες. Αυτές οι δραστηριότητες δε χρειάζεται να πάρουν πολύ χρόνο, αλλά είναι πολύ σημαντική η αγάπη και η αμέριστη προσοχή σας . Η οπτική επαφή, η ζεστασιά, η αφή και τα χαμόγελα θα βοηθήσουν στη δόμηση δεσίματος κατά τις κοινές σας στιγμές.

Να είστε προβλέψιμοι

Τα παιδιά χρειάζονται τη ρουτίνα για να αισθάνονται ασφαλή. Έχοντας μια ρουτίνα για τα γεύματα, την ώρα για ύπνο και οποιαδήποτε άλλη τακτική δραστηριότητα, βοηθάτε το παιδί να αναπτύξει αυτοπειθαρχία και να νιώσει ασφάλεια. Γνωρίζοντας τι έρχεται στη συνέχεια επιτρέπει στα παιδιά να ξεκινήσουν από μόνα τους το επόμενο βήμα της ρουτίνας, ενθαρρύνοντας έτσι την ανεξαρτησία τους.

Να δείχνετε σιγουριά όταν το αποχωρίζεστε

Όταν το παιδί  ξοδεύει χρόνο με έναν άλλο ενήλικα που το φροντίζει, δεν επηρεάζει το δεσμό σας. Το παιδί μπορεί να δημιουργήσει δεσμό και με άλλο άτομο εκτός από εσάς. Όταν αφήνετε το παιδί σας σε κάποιον άλλο, δημιουργήστε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού. Αυτή η προβλεψιμότητα βοηθά το παιδί να αισθάνεται ασφαλές.

Είναι κατανοητό για το παιδί σας να είναι μη νιώθει αρχικά σίγουρο, στη συνέχεια όμως, μάλλον θα μιμηθεί τη συμπεριφορά σας. Να είστε σίγουροι και να δείξετε στο παιδί σας ότι δε χρειάζεται να είναι αναστατωμένο. Εάν είναι δυνατόν, εισάγετε σταδιακά το παιδί σας στο να ξοδεύει χρόνο μακριά από εσάς, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο της απουσίας σας. Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί επιτρέπουν στους γονείς να παραμείνουν με το παιδί τους για να βοηθήσουν στη μετάβαση. Ορισμένα παιδιά επωφελούνται από μια «κουβέρτα ασφαλείας» ή ένα αγαπημένο τους παιχνίδι.

Η καθιέρωση ενός ισχυρού δεσίματος με ένα παιδί είναι εξαιρετικά επωφελής για αυτά καθώς μεγαλώνουν. Η παροχή ασφάλειας, ζεστασιάς και ρουτίνας επιτρέπει στο παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές και σίγουρο όταν εξερευνά τον κόσμο μόνο του.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr