Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Περνούν το τεστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες»

«Περνούν το τεστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες»

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες περνούν το στρες τεστ της ΕΚΤ γράφει η Handelsblatt. Οι γρήγορες απελάσεις δρουν αποτρεπτικά σε εν δυνάμει μετανάστες δηλώνει στην FAZ o εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς πέρασαν το τεστ αντοχής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, σημειώνει σε διαδικτυακό άρθρο η Handelsblatt του Σαββατοκύριακου. Επισήμως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται στις 5 Μαΐου αλλά η γερμανική οικονομική εφημερίδα φέρνει το θετικό νέο από τώρα, επικαλούμενη τρεις πηγές ελληνικών τραπεζικών κύκλων. Κατά συνέπεια καμία από τις συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί κεφαλαιακές ενισχύσεις από τα 20 δις ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Καλά νέα όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους αλλά και ένα σημαντικό βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής.

Την περασμένη εβδομάδα κορυφαία στελέχη των τεσσάρων τραπεζών μετέβησαν στη Φρανκφούρτη για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του στρες τεστ στην έδρα του εποπτικού μηχανισμού. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές τα στελέχη επέστρεψαν στην Αθήνα με καλά νέα ακόμα και για το ενδεχόμενο δυσμενές σενάριο.

Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάσουν, συνεχίζει η Handelsblatt. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος τέλη του 2017 η συνολική αξία των «κόκκινων δανείων» άγγιξε τα 96 δις ευρώ, αντιστοιχεί δηλαδή στο 43% επί του συνόλου των χορηγούμενων δανείων.

Τραπεζικοί κύκλοι αναμένουν ότι ο μηχανισμός εποπτείας της ΕΚΤ θα συστήσει στις τέσσερεις τράπεζες να ενισχύσουν μέσα στους επόμενους 9 με 12 μήνες τα κεφάλαιά τους. Όχι όμως προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την κλασική έννοια, αλλά ούτε και αντλώντας κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα. Αντ΄ αυτού οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα ίδια κεφάλαια με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων».

FAZ: «Οι γρήγορες απελάσεις δρουν αποτρεπτικά»

Ο εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (ESI) του Βερολίνου θεωρεί ότι στόχος των γρήγορων απελάσεων είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε εν δυνάμει μετανάστες στις χώρες προέλευσης. Σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει: «Το μήνυμα αυτό δεν μπορεί να σταλεί αν η διαδικασία αιτήσεων χορήγησης ασύλου διαρκεί χρόνια. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε όσοι πρόσφυγες ή μετανάστες φθάνουν σε Ιταλία, Ελλάδα ή Ισπανία να απελαύνονται μετά από μια σύντομη και δίκαιη εξέταση του αιτήματος στις χώρες προέλευσης αν δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Τότε πολλοί άλλοι που σκέπτονται να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη δεν θα το πράξουν. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει η εξέταση του αιτήματος ασύλου να γίνεται με την έμπρακτη στήριξη των Βρυξελλών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κατά το ολλανδικό πρότυπο, όπου η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός μόλις δύο μηνών. Δεύτερον, χρειαζόμαστε συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης δίνοντας κίνητρα για να δέχονται πίσω τους μετανάστες χωρίς δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024