Ποιος θα φανταζόταν ότι το κάπνισμα ενός τσιγάρου σε ένα βιεννέζικο καφέ θα μπορούσε να είναι μια κίνηση με τέτοια πολιτική σημασία; Η απόφαση της νέας αυστριακής κυβέρνησης να καταργήσει την απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια, που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο, έχει γίνει κόκκινο πανί για τους αντιπάλους του κυβερνώντος συνασπισμού, ιδιαίτερα του μικρότερου εταίρου του, δηλαδή του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ).

Το κόμμα αυτό δεν είναι ποτέ μακριά από έντονες δημόσιες αντιπαραθέσεις. Αλλά είναι το σχέδιο της εγκατάλειψης της απαγόρευσης του καπνίσματος _ μια πολιτική που το FPÖ επέμεινε να είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος του δεξιού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς _ που έχει γίνει η πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση για τους αντιπάλους του ακροδεξιού κόμματος.

Μια δημόσια έκκληση που ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές σε λίγες εβδομάδες. Αν και η αντίθεση στην φιλοκαπνιστική κίνηση της κυβέρνησης ξεκίνησε ως μη κομματικό κίνημα, στο οποίο ηγήθηκαν γιατροί και οργανώσεις πρόληψης του καρκίνου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης το υιοθέτησαν γρήγορα, αισθανόμενα μια πρώιμη ευκαιρία να προκαλέσουν πολιτική ζημιά στον συνασπισμό του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς με το ακροδεξιό FPÖ, που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ