Μεταξύ αυτών με αδύναμη χειρολαβή μόνο το 12% ήταν εν ζωή έπειτα από πέντε χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ασθενείς με δυνατή χειρολαβή ήταν 40%

Η δύναμη της λαβής μπορεί να αποτελέσει έναν καλό προγνωστικός δείκτης για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιβίωσης των ασθενών με πρώιμο (σταδίου 1) μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας στη Βαρκελώνη.

Επιστημονική ομάδα της Κλινικής MAASTRO στο Μααστριχτ της Ολλανδίας επικεντρώθηκε σε 226 ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε στερεοτακτική ακτινοθεραπεία. Παρατήρησαν λοιπόν ότι η χειρολαβή ήταν ανεξάρτητος δείκτης του προσδόκιμου επιβίωσης.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς έπρεπε να κρατήσουν μια ειδική συσκευή και να ασκήσουν πίεση σε αυτή σφίγγοντας όσο περισσότερο μπορούσαν για τρία δευτερόλεπτα. Η μέτρηση έγινε τρεις φορές σε κάθε χέρι.

Το 59% ήταν άνδρες και το 41% γυναίκες, κατά μέσο όρο 72% ετών.

Τα αποτελέσματα του τεστ προσαρμόστηκαν σε δείκτες, όπως το φύλο, η ηλικία και το ύψος.

Αδύναμη λαβή είχε το 31% των ασθενών.

Η δύναμη κυμαινόταν μεταξύ 17 και 39 κιλών.

Οι ασθενείς με αδύναμη χειρολαβή ήταν 1,5 φορές πιθανότερο να πεθάνουν εντός πενταετίας, συγκριτικά με εκείνους με ισχυρή λαβή.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ αυτών με αδύναμη χειρολαβή μόνο το 12% ήταν εν ζωή έπειτα από πέντε χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ασθενείς με δυνατή χειρολαβή ήταν 40%.

Άλλοι παράγοντες που σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στην πενταετία ήταν, το ανδρικό φύλο, η προχωρημένη ηλικία και ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος.

Όπως ανάφερε η Δρ Στέφανι Πεετερς, Ακτινολόγος-Ογκολόγος στην Κλινική MAASTRO «διαπιστώσαμε ότι η δύναμη λαβής είναι ένας αντικειμενικός, φθηνός και εύκολος τρόπος μέτρησης της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης συνολικής επιβίωσης στους σταδίου 1 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που υποβάλλονται σε στερεοτακτική ακτινοθεραπεία. Μάλιστα, το τεστ μέτρησης της δύναμης στην χειρολαβή είναι πιο αντικειμενικό σύστημα μέτρησης που παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες για την γενική υγεία του ασθενή».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr