Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογική δήλωση: Οι «ύποπτοι» κωδικοί που κρύβουν φόρους

Φορολογική δήλωση: Οι «ύποπτοι» κωδικοί που κρύβουν φόρους

Άνοιξε το Taxis - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι κατά την συμπλήρωση του εντύπου Ε1

Έφτασε και επίσημα η ώρα της εφορίας. Η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε και οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεση τους περισσότερους από δυο μήνες προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι και φέτος η 30η Ιουνίου αλλά θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν δοθεί η «καθιερωμένη» παράταση των περίπου τριών εβδομάδων χωρίς όμως αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής του φόρου.

Η πληρωμή του φόρου

Και φέτος, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου ανεξάρτητα από το πότε θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση. Η δεύτερη θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η έως το τέλος Νοεμβρίου. Υπάρχει και διευκόλυνση. Φέτος, όμως, όπως γίνεται πλέον για κάθε βεβαιωμένη φορολογική οφειλή η οποία δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» ακόμα και την κάθε δόση σε 12 μηνιαίες καταβολές.

Προσοχή στους κωδικούς 049-050

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την συμπλήρωση του εντύπου Ε1 και ιδιαίτερα στους κωδικούς 049 και 050. Οι κωδικοί των ηλεκτρονικών αποδείξεων δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι από τη φορολογική δήλωση, δηλαδή θα συμπληρώνει ο καθένας όποιο ποσό πιστεύει αρκεί να υπολογίσει πόσες ηλεκτρονικές πληρωμές απαιτούνται για να μην καταλογιστεί πρόστιμο.

Σους κωδικούς αυτούς δηλώνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017 που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.

Οι φορολογούμενοι, που θα διαπιστώσουν ότι δεν εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο με πλαστικό χρήμα και απειλούνται με πέναλντι φόρου 22% μπορούν να προσθέσουν δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα.

Οι χάρτινες αποδείξεις

Τι συμβαίνει με τις χάρτινες αποδείξεις; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογούμενους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, από όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, από φορολογικούς κάτοικους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα για μισθωτή εργασία και συντάξεις. Τα «χαρτάκια» δεν μετράνε για κανέναν άλλο.

Δείτε εδώ το βιβλιαράκι οδηγιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024