Μόλις χθες μάθαμε ότι υπάρχει υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ και είναι ο κύριος Δημήτρης Λιάκος. Αξιόλογος οικονομολόγος, λέει η αγορά, χαμηλών τόνων και προσεκτικός στις δηλώσεις του οι οποίες είναι και μετρημένες στα δάκτυλα.

Ο υφυπουργός – σύμβουλος επί των οικονομικών του πρωθυπουργού, λοιπόν, είπε αυτό που όλοι οι νουνεχείς και ρεαλιστές αυτής της χώρας ξέρουν.

Ότι είναι δύσκολο να μειωθούν οι φόροι το 2019, επομένως από το… 2020 και βλέπουμε.

Όταν δηλαδή θα υπάρχουν άλλες συνθήκες, ενδεχομένως άλλη κυβέρνηση και οι σημερινοί ένοικοι του Μαξίμου να βρίσκονται κάπου αλλού.

Αν θυμόμαστε όμως καλά, η μείωση φόρων ήταν σε ένα συνολικό πακέτο που η κυβέρνηση είχε ονομάσει «αντίμετρα».

Ηταν Μάιος του 2017, είχαν ψηφιστεί πολύ σκληρά μέτρα, υπήρχαν δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η κοινωνία έβραζε και η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάτι για να ισορροπήσει την κατάσταση.

Εφηύρε λοιπόν τα «αντίμετρα» που θεωρητικά θα εφαρμοζόταν αν πιάναμε τους στόχους. Περιείχε λοιπόν εκείνο το «θετικό Μνημόνιο» απ’ όλα τα καλούδια.

Επιδότηση ενοικίου 600 εκατ. ευρώ, αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, 250 εκατ. ευρώ, καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, ενίσχυση των τρίτεκνων, επέκταση σχολικών γευμάτων, φθηνότερα φάρμακα, αύξηση θέσεων εργασίας κ.λπ.

Και πάμε στην ουσία. Το πακέτο εκείνο προέβλεπε και τα εξής:

  • Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
  • Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες.
  • Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Όλα αυτά αν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%. Και φανταζόμαστε επίσης την αύξηση μισθών που υποσχέθηκε ο Δραγασάκης, τα «δώρα» που υπόσχεται η κ. Αχτσιόγλου και άλλα πολλά.

Κι έρχεται ο βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού να καταρρίψει όλα τα παραπάνω και να πει τι; Ότι είναι δύσκολη η κατάσταση και δεν θα μπορέσουμε.

Και προφανώς κάτι ξέρει ο άνθρωπος περισσότερο από εμάς και δυστυχώς περισσότερο κι από τους περισσότερους της κυβέρνησης. Ελπίζουμε μόνο να μην του τράβηξε κανείς το αυτί γιατί είπε την αλήθεια. Πολλοί έχουν βολευτεί στο να λένε ψέματα αν και γνωρίζουν την αλήθεια.

Αλλά μια κινέζικη παροιμία λέει: «Το να γνωρίζεις την αλήθεια είναι εύκολο. Το να την ακολουθείς είναι δύσκολο».