Τα δύο αριστερά κόμματα της Ισπανίας έχουν εμπλακεί σε διαμάχη για την κυριαρχία στο χώρο τους εδώ και καιρό – με τους Σοσιαλιστές να παίρνουν κεφάλι έναντι των Podemos που δείχνουν να πέφτουν.

Ομως τώρα μια άλλη κόντρα εμφανίζεται στην ισπανική πολιτική ζωή: στα δεξιά. Με τον Μαριάνο Ραχόι να εμπλέκεται σε έναν άσχημο λεκτικό πόλεμο με εκείνον στον οποίο, κάποτε, νόμιζε ότι θα μπορούσε να στηριχθεί: τον ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα.

Και αυτό διότι η σκληρή στάση των Ciudadanos απέναντι στο καταλανικό αποσχιστικό κίνημα οδήγησε σε μεγάλη αύξηση τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, και τώρα φτάνει να απειλεί το κυβερνών Λαϊκό κόμμα του Ραχόι για την ηγεσία της ισπανικής δεξιάς.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Οι Ciudadanos στήριξαν τον Ραχόι να γίνει για δεύτερη φορά πρωθυπουργός έπειτα από 10μηνο αδιέξοδο το 2016 και η υποστήριξή τους ήταν ουσιώδης για να περάσουν τα ελάχιστα νομοσχέδια που κατόρθωσε να εγκριθούν η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μαδρίτης. ‘Ομως πλέον αυτή η συνεργασία κινδυνεύει. Δεν ειναι καν ξεκάθαρο εάν το κοινοβούλιο θα μπορέσει να εγκρίνει τον καθυστερημένο προϋπολογισμό του 2018.

Ο Ραχόι δεν χρειάζεται να προκηρύξει εκλογές έως το 2020 όμως η ενίσχυση του Ριβέρα, που ονειρεύεται μια πορεία ανάλογη με εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, ενοχλεί τους συντηρητικούς και οι εχθροπραξίες έχουν ξεκινήσει. Μάλιστα το Λαϊκό Κόμμα ξεκίνησε μια διαφημιστικη καμπάνια που θέλει να δείξει ότι η κυβερνητική πολιτική είναι σκληρή απέναντι στο έγκλημα και στους καταλανούς εθνικιστές.

Ο Ριβέρα απαντά με επιθέσεις για τη διαφθορά (εκατοντάδες στελέχη του Λαϊκού Κόμματος εμπλέκονται σε δίκες με την κατηγορία της διαφθοράς) και υπενθυμίζοντας ότι ο Ραχόι δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Βέβαια οι Ciudadanos το έχουν ξαναζήσει όλο αυτό. Το 2015 είδαν τα ποσοστά τους να ενισχύονται στις δημοσκοπήσεις, κάτι που όμως δεν μεταφράστηκε σε εκλογική νίκη. Τα στελέχη του ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Και κάπως έτσι η ένταση στην πολιτική ζωή της Ισπανίας αναζωπυρώνεται.