Αιχμές για τη στάση που ακολουθεί η ΠΓΔΜ στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό άφησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά και τις νέες δηλώσεις Ζάεφ, καλώντας τους ηγέτες της γείτονος να επιδείξουν «σοβαρότητα». Η διαπραγμάτευση δε μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων, τόνισε.

Μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο έλληνας υπουργός ανέφερε ότι εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως υπογράμμισε «την ανάγκη οι ηγέτες της ΠΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Τζανακόπουλος: Αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Υπογράμμισε ότι στη διαπραγμάτευση «εστιάσαμε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτον, στη σύνθετη ονομασία και, δεύτερον, στην ισχύ της ονομασίας έναντι όλων πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα», για να τονίσει ότι «η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις».

«Αναγνωρίζουμε» πρόσθεσε «τις πολιτικές δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά μια τέτοια συμφωνία, όμως τα εμπόδια δεν αφορούν μόνο την ΠΓΔΜ αλλά και την Ελλάδα» και πως «οι γείτονές μας πρέπει λοιπόν να κατανοήσουν ότι αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές».

Τόνισε, δε, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της γέφυρας και αναμένει από την ΠΓΔΜ να καλύψει και εκείνη το απαιτούμενο έδαφος».

Διαβάστε επίσης:

Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε στο τσεπάκι τη συμφωνία για την ΠΓΔΜ