Θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η διμερής αμυντική συνεργασία, η σταθεροποίηση της Ανατολικής και Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι κοινές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και ευκαιρίες εμβάθυνσης της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση της  Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου (High Level Consultative Committee – HLCC), στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον βοηθό υφυπουργό Άμυνας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική του ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφφους, και τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τζόναθαν Κόχεν.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, η εθνική αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ και οι ελληνικές απόψεις για τις προκλήσεις περιφερειακής ασφάλειας.

«Πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα»

«Θεωρούμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η υποστήριξή της είναι καθοριστική για την επίτευξη των κοινών στόχων μας εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή» διαμηνύει η πρεσβεία των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την 18η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (HLCC).

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συνάντησης αυτής, η αμερικανική πρεσβεία τονίζει πως πραγματοποιείται σε σημαντική χρονική στιγμή δεδομένων των πολυάριθμων περιφερειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού. Η προηγούμενη συνάντηση της HLCC πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 στην Ουάσιγκτον» επισημαίνει, προσθέτοντας πως «εκφράσαμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή μας σχέση μέσω της φιλοξενίας της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή».

Επίσης, η αμερικανική πλευρά ευχαρίστησε την Ελλάδα «καθώς συνεχίζει να εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς το ΝΑΤΟ και επενδύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα ετησίως».

Η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (HLCC) είναι ένας τακτικός διάλογος μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί εναλλάξ η Ουάσιγκτον και η Αθήνα.

Γράψτε το σχόλιο σας