Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ιδρυτής του ευρωπαϊκού DIEM 25 προσκλήθηκε σε γκαλερί να μιλήσει για την παγκοσμιοποίηση

Στην πρόσφατα ανακαινισμένη και  ιστορική για την τέχνη Hayword Gallery  του Λονδίνου o γερμανός φωτογράφος-καλλιτέχνης Αντρέας Γκούρσκυ παρουσιάζει τα μεγάλης κλίμακας στιγμιότυπα του με τα οποία κατέγραψε την ανάπτυξη του καπιταλισμού σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες.

Από τις αποθήκες της εταιρείας Amazon, στην Αριζόνα  γεμάτες με παιχνίδια, ρούχα, βιβλία, ηλεκτρονικά είδη έως το λιβάδι των φωτοβολταϊκών στη νότια Γαλλία και το μετασχηματισμένο τοπίο του αρχαίου ιταλικού λιμανιού Σαλέρνο σε χώρο εκφόρτωσης αμαξωμάτων έως τις υπερπαραγωγές θεαμάτων σε αθλητικές οργανώσεις στην Ασία , ο Γκούρσκυ τόνισε το σύγχρονο «τρίγωνο των μεταπτώσεων».

Οι  φωτογραφίες του σε γιγάντιες διαστάσεις αποτυπώνουν έναν κύκλο ζωής και θανάτου μέσα στο οποίο  τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Ανθρωποκαίνου περιόδου αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον .

Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει τακτοποιήσει και  καθαρίσει τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως  μας παραπλανά  ο λευκός κύβος της γκαλερί . Οι μοντέρνοι καιροί της παγκόσμιας οικονομίας   – απλώς έκρυψαν όλα τα πράγματα, τις πολλές αγορές και τα προϊόντα μας, μέσα στις αποθήκες, σε κάποια εσχατιά του πλανήτη. Ειδικά γι αυτό το τελευταίο , μίλησε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ως ιδρυτής του ευρωπαϊκού DIEM 25 ήταν καλεσμένος της γκαλερί αλλά και του λονδρέζικου παρατήματος του Ινστιτούτου Γκαίτε σε μία ειδική εκδήλωση, για να κάνει διάλεξη για την παγκοσμιοποίηση , τις επιπτώσεις του καπιταλισμού στις εθνικές οικονομίες και για ό,τι ο ίδιος  προβάλλει ως περιεχόμενο των βιβλίων του.

Σκοπός της διάλεξης Βαρουφάκη ήταν να περάσουν οι θεατές των εικόνων του Γκούρσκυ σε ένα επόμενο στάδιο ερμηνείας τους. Να μη χαθούν στην χαοτική πλησμονή των δεδομένων που έχει καταγράψει ο γερμανός φωτογράφος. Σίγουρα θα χάθηκαν στη βεβαιότητα των τολμηρών απόψεων του οικονομολόγου περί διεθνισμού τον οποίο και υποστηρίζει.

Αν υπολογίσουμε ότι η σύγχρονη τέχνη τελευταία δείχνει ενδιαφέρον σε έργα με πολιτική διάσταση και παρακινεί τους αγοραστές της να «ερεθιστούν» με σύγχρονους  κοινωνικο-πολιτικούς προβληματισμούς, τότε η διάλεξη του Βαρουφάκη μπορεί και  να λειτούργησε ως μετα-ξενάγηση.  Άλλωστε ένας καριερίστας στις δημόσιες σχέσεις της πολιτικής μπορεί και πλοηγείται με άνεση στο νέο κόσμο των κυνικών προβάλλοντας την αποτυχία του ως μοίρα του αποδιοπομπαίου τράγου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr