Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία

Σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία

Η φερόμενη χημική επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000

Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει εξελιχθεί η έκτακτη συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις φερόμενες χημικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη Ντούμα της ανταρτοκρατούμενης ανατολικής Γούτα, στη Συρία. Την δική τους απάντηση ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, με την Ρωσία να προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση δυτικών αεροπορικών.

Η συνεδρίαση συνεκλήθη με πρωτοβουλία εννέα μελών του Συμβουλίου (από τα 15 συνολικά), με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, κατήγγειλε «άδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο».

Σημειώνεται πως η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000, όπως ανέφερε οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας, με την Ευρώπη να βρίσκεται σε θέση «μάχης» για κοινή αντίδραση στο Συμβούλιο της Ασφαλείας.

Απάντηση ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα απαντήσουν» στη χημική επίθεση στη Συρία ανεξαρτήτως αν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ενεργήσει ή όχι, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

«Φθάσαμε σε ένα σημείο όπου ο κόσμος θα πρέπει να δει την απόδοση δικαιοσύνης» δήλωσε η Χέιλι.

«Η ιστορία θα καταγράψει αυτό ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε θα επιτελέσει το καθήκον του είτε θα δείξει την πλήρη και παντελή του αποτυχία να προστατεύσει τον λαό της Συρίας. Σε κάθε περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν».

Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση δυτικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.

Ο ρώσος πρεσβευτής ζητεί από τους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) να μεταβούν στη Συρία, όπου συριακές και ρωσικές δυνάμεις θα τους συνοδεύσουν στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε «η υποτιθέμενη χημική επίθεση».

Τραμπ: Εντός 48 ωρών η απόφαση για επέμβαση ή μη στη Συρία

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως εντός των επόμενων 48 ωρών θα λάβει απόφαση για το κατά πόσο θα κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων στη Συρία ή μη, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».

«Ηταν φρικτό, τρομακτικό» δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» πρόσθεσε, υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.

«Εάν είναι οι Ρώσοι, εάν είναι η Συρία, εάν είναι το Ιράν, θα το βρούμε» συνέχισε.

Πούτιν: Προβοκάτσιες και φημολογία τα περί χημικής επίθεσης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε λόγο για «προβοκάτσιες και φημολογία», τις οποίες θεωρεί «απαράδεκτες».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πούτιν ανέφερε πως ο ρωσικός στρατός «δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί που εξέτασαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Ντούμα δεν βρήκαν συμπτώματα από χημική δηλητηρίαση, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα.

Στην Ντούμα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μυρωδιά χλωρίου, ωστόσο γιατροί δήλωσαν ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Άσαντ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην περιοχή και οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που έχουν στο παρελθόν δεχθεί επιθέσεις, δεν αναμένεται να επιχειρήσουν να εισέλθουν στη ζώνη του βομβαρδισμού. Αντ΄αυτού, θα συγκεντρώσουν μαρτυρίες, δείγμα αίματος από τα θύματα και στοιχεία των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών για να ερευνήσουν το περιστατικό.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024