Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε πολλά λαχανικά έχουν λιγότερη αθηροσκλήρωση στα τοιχώματα της καρωτιδικής αρτηρίας, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Open Access Journal of the American Heart Association/American Stroke Association.

Μάλιστα, τα σταυρανθή, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, φαίνεται να είναι τα πλέον επωφελή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας ζήτησαν από 954 γυναίκες, 70 ετών και άνω να συμπληρώσουν διατροφικά ερωτηματολόγια. Εκείνες κατέγραψαν αναλυτικά την πρόσληψη λαχανικών σε κλίμακα συχνότητας από «ποτέ» έως «τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα».

Στα λαχανικά περιλαμβάνονταν σταυρανθή, άλλιο (όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, σχοινόπρασο), κίτρινα/πορτοκαλί/κόκκινα, φυλλώδη λαχανικά και όσπρια.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν και σε κλινική αξιολόγηση του πάχους του τοιχώματος των καρωτιδικών αρτηριών και σε όλο το καρωτιδικό «δένδρο».

Οι ερευνητές παρατήρησαν 0,05 χιλιοστά μικρότερο πάχος στο τοίχωμα της καρωτιδικής αρτηρίας μεταξύ υψηλής και χαμηλής κατανάλωσης λαχανικών. «Πρόκειται για σημαντικά διαφορά, δεδομένου ότι 0,1 χιλιοστό μείωση στο πάχος των καρωτιδικών αρτηριών και σε όλο το καρωτιδικό «δένδρο» σχετίζεται με 10-18% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος», εξηγεί η Λορεν Μπλεκενχορστ, συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στο αυστραλιανό πανεπιστήμιο.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον γραμμάρια ανά ημέρα σταυρανθών μειωνόταν κατά 0,8% το πάχος του τοιχώματος της καρωτιδικής αρτηρίας. Τα άλλα είδη λαχανικών δεν είχαν ανάλογη επίδραση.

«Μετά τη συνεκτίμηση του τρόπου ζωής, παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και άλλων διατροφικών παραγόντων και ειδών λαχανικών, τα αποτελέσματα εξακολουθούσαν να δείχνουν προστατευτική σχέση μεταξύ σταυρανθών και πάχους της καρωτιδικής αρτηρίας», σημειώνει η ερευνήτρια.