Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα λαχανικά ασπίδα προστασίας από την αθηροσκλήρωση

Τα λαχανικά ασπίδα προστασίας από την αθηροσκλήρωση

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε πολλά λαχανικά έχουν λιγότερη αθηροσκλήρωση στα τοιχώματα της καρωτιδικής αρτηρίας, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Open Access Journal of the American Heart Association/American Stroke Association. Μάλιστα, τα σταυρανθή, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, φαίνεται να είναι τα πλέον επωφελή. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της […]

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε πολλά λαχανικά έχουν λιγότερη αθηροσκλήρωση στα τοιχώματα της καρωτιδικής αρτηρίας, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Open Access Journal of the American Heart Association/American Stroke Association.

Μάλιστα, τα σταυρανθή, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, φαίνεται να είναι τα πλέον επωφελή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας ζήτησαν από 954 γυναίκες, 70 ετών και άνω να συμπληρώσουν διατροφικά ερωτηματολόγια. Εκείνες κατέγραψαν αναλυτικά την πρόσληψη λαχανικών σε κλίμακα συχνότητας από «ποτέ» έως «τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα».

Στα λαχανικά περιλαμβάνονταν σταυρανθή, άλλιο (όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, σχοινόπρασο), κίτρινα/πορτοκαλί/κόκκινα, φυλλώδη λαχανικά και όσπρια.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν και σε κλινική αξιολόγηση του πάχους του τοιχώματος των καρωτιδικών αρτηριών και σε όλο το καρωτιδικό «δένδρο».

Οι ερευνητές παρατήρησαν 0,05 χιλιοστά μικρότερο πάχος στο τοίχωμα της καρωτιδικής αρτηρίας μεταξύ υψηλής και χαμηλής κατανάλωσης λαχανικών. «Πρόκειται για σημαντικά διαφορά, δεδομένου ότι 0,1 χιλιοστό μείωση στο πάχος των καρωτιδικών αρτηριών και σε όλο το καρωτιδικό «δένδρο» σχετίζεται με 10-18% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος», εξηγεί η Λορεν Μπλεκενχορστ, συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στο αυστραλιανό πανεπιστήμιο.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον γραμμάρια ανά ημέρα σταυρανθών μειωνόταν κατά 0,8% το πάχος του τοιχώματος της καρωτιδικής αρτηρίας. Τα άλλα είδη λαχανικών δεν είχαν ανάλογη επίδραση.

«Μετά τη συνεκτίμηση του τρόπου ζωής, παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και άλλων διατροφικών παραγόντων και ειδών λαχανικών, τα αποτελέσματα εξακολουθούσαν να δείχνουν προστατευτική σχέση μεταξύ σταυρανθών και πάχους της καρωτιδικής αρτηρίας», σημειώνει η ερευνήτρια.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024