Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαρες, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο  International Journal of Obesity.

Συγκεκριμένα, όσο νωρίτερα είχε μια γυναίκα την πρώτη της εμμηνορρυσία, τόσο πιθανότερο είναι να έχει υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσπαθώντας να συσχετίσουν την απαρχή της εφηβείας στα κορίτσια με το ενήλικο βάρος των γυναικών.

Παλαιότερες μελέτες επί του θέματος ενδεχομένως να είχαν επηρεαστεί από παράγοντες, όπως η εθνικότητα, το οικονομικό υπόβαθρο, το μορφωτικό επίπεδο και η διατροφή. Και έτσι είναι δύσκολο να πει κανείς μετά βεβαιότητας αν η πρώιμη εφηβεία ή άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τελικά το βάρος των γυναικών.

Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι πράγματι η πρώιμη εμμηναρχή από μόνη της είναι παράγοντας κινδύνου για περιττό βάρος.

Βέβαια, οι ειδικοί του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητος πως η πρώιμη εμμηναρχή προάγει την παχυσαρκία στις ενήλικες γυναίκες. Εικάζουν, ωστόσο, ότι το κενό μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής ωριμότητας παίζει ρόλο. Τα κορίτσια που ωριμάζουν νωρίτερα ενδεχομένως να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το κοινωνικό τους περιβάλλον ή να είναι αντιμέτωπα με διαφορετικές κοινωνικές πιέσεις, από τα συνομήλικά τους που ωριμάζουν αργότερα.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι σωματικές επιπτώσεις των ορμονικών αλλαγών της εφηβείας, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του στήθους, επηρεάζουν και την πιθανότητα πλεονάζοντος βάρους μετέπειτα.