Το καταλανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στηρίζει το δικαίωμα του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία της περιφέρειας αυτής, ενώ περιμένει την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης για την έκδοσή του ή μη στην Ισπανία.

Η σύλληψη του Πουτζδεμόντ, την περασμένη Κυριακή, ενδέχεται να επιδεινώσει την κρίση που ξέσπασε πέρσι, όταν η Καταλονία ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της αναγκάζοντας τη Μαδρίτη να αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και να αναλάβει η ίδια τη διακυβέρνηση της περιοχής.

Η καθαρά συμβολική διακήρυξη του καταλανικού κοινοβουλίου, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, δείχνει πόσο ανίσχυρα έχουν καταστεί τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, καθώς σφίγγει η θηλιά γύρω από τους ηγέτες τους: σχεδόν όλοι είναι είτε εξόριστοι είτε προφυλακισμένοι.

Την περασμένη Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ότι ο Πουτζδεμόντ και άλλοι 24 καταλανοί πολιτικοί θα δικαστούν για εξέγερση, υπεξαίρεση και ανυπακοή στο κράτος επειδή οργάνωσαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που έχει κριθεί παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια.

Τα αυτονομιστικά κόμματα σήμερα υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Πουτζδεμόντ να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία, όμως δεδομένου ότι έχει συλληφθεί και κρατείται στη Γερμανία, είναι μάλλον απίθανο να εκλεγεί στο αξίωμα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι ένας υποψήφιος μπορεί να γίνει πρόεδρος μόνο αν παραστεί αυτοπροσώπως στο κοινοβούλιο και αν έχει την άδεια δικαστή να το κάνει.

Η διακήρυξη του κοινοβουλίου προήλθε από τα κόμματα Junts per Catalunya, Esquerra Republicana και CUP που όλα μαζί έχουν οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Η παρέμβαση του ισπανικού δικαστικού συστήματος τον ανάγκασε (τον Πουτζντεμόν) να παραιτηθεί προσωρινά από υποψήφιος, αλλά εμείς δεν θα το βάλουμε κάτω», είπε η Γκέμα Γκέις, βουλευτίνα του Junts per Catalunya.

Ο Πουτζδεμόντ θα μπορούσε να προσφύγει ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας το οποίο, το 2005, αποφάσισε κατά της έκδοσης στην Ισπανία Συρογερμανού που θεωρείτο μέλος της Αλ Κάιντα. Προς το παρόν, μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι και για 90 ημέρες, εν αναμονή της απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας