Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σουλτάνος πήρε (σ)Βάρνα τις ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων

Ο Σουλτάνος πήρε (σ)Βάρνα τις ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων

H επόμενη ημέρα της ευρωτουρκικής συνόδου στη Βουλγαρία ανέδειξε τα μείζονα και άλυτα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των Βρυξελλών και Αγκυρας. Πήρε όμως (σ)Βάρνα τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Βασίλης Κανέλλης

H επόμενη ημέρα της ευρωτουρκικής συνόδου στη Βουλγαρία ανέδειξε τα μείζονα και άλυτα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των Βρυξελλών και Αγκυρας. Πήρε όμως (σ)Βάρνα τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεν είναι απλά και μόνον η αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ούτε το γεγονός ότι ο Σουλτάνος έβαλε τον εθνικιστικό στρατό του (Μπαχτσελί, Γιλντιρίμ) να βγάλουν αντί γι’ αυτόν πολεμικές και άκρως προκλητικές κραυγές.

Είναι και το γεγονός ότι έγιναν χθες δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από αεροσκάφη και… ελικόπτερα της γειτονικής χώρας. Και μάλιστα οπλισμένα…

Η Τουρκία φαίνεται ότι θέλει να μεταφέρει ξανά την ένταση στο Αιγαίο καθώς η παρουσία του 6ου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για «τσαμπουκάδες» εκεί. Όχι ότι θα εγκαταλείψει τη διεκδίκηση μεριδίου από την ενεργειακή πίτα και θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την Κύπρο να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς της πόρους (χωρίς τη συμμετοχή του ψευδοκράτους).
Αλλά είναι σίγουρο ότι το Αιγαίο αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης της Τουρκίας είτε με τη δημιουργία «θερμού» επεισοδίου είτε χρησιμοποιώντας το προσφυγικό κύμα για να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Αλλωστε, το προηγούμενο 48ωρο παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών στα σύνορα του Εβρου, κάτι που σημαίνει ότι οι Τούρκοι άνοιξαν ελεγχόμενα τις πύλες.

Ενδεχομένως οι πρόσφυγες να αποτελέσουν το επόμενο ισχυρό χαρτί της Αγκυρας θέλοντας να πετύχουν αύξηση των κονδυλίων αλλά και δημιουργώντας μια κατάσταση συνεχούς ομηρίας της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό άρθρο της εφημερίδας Χουριέτ η οποία εξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα για την κατάσταση στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια. Το χαρακτηρίζει ανοικτή φυλακή, μιλά για τις άθλιες συνθήκες στις σκηνές. Δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και για να ζεσταθούν οι πρόσφυγες καίνε κλαδιά ελιάς, ενώ παντού υπάρχει λάσπη. Υπάρχουν άτομα που περιμένουν και 3-4 μήνες, άλλοι δύο χρόνια από τότε που υπέβαλαν αίτηση για να τους δεχτούν στο στρατόπεδο.

Ο 25χρονος Μαχμούτ Χαματά από τη Συρία δηλώνει στην Χουριέτ: «Δεν ήξερα ότι είναι τόσο χάλια εδώ. Ήρθαμε γιατί λένε ότι στην Ευρώπη τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καλύτερα αλλά εδώ είναι χειρότερα. Είναι σαν να είμαστε στη φυλακή, σαν να είμαστε στην κόλαση, αν το ήξερα δεν θα ερχόμουν», λέει στην εφημερίδα.

Μέσα σε όλα αυτά έρχονται τα ακραία στοιχεία σαν τους «Γκρίζους Λύκους» να βάλουν φωτιά με τις εμπρηστικές τους δηλώσεις. Και να δεν είναι καθόλου τυχαίες αφού έγιναν την ημέρα που σώπασε ο Ερντογάν μετά από πολλές ημέρες πολυλογίας. Κι έρχονται οι αρνητικές εξελίξεις για τους Ελληνες στρατιωτικούς που εκτός απροόπτου θα κάνουν Πάσχα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπουλης κι όχι στα σπίτια τους.

Όμως, αναλυτές στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται ο Σουλτάνος να ησυχάσει. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το βασικό σενάριο: Τη διατήρηση μιας προκλητικής κατάστασης, στα όρια της επικίνδυνης κλιμάκωσης μέχρι το 2019 και τις προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος θέλει να πετύχει μια μεγάλη νίκη και να γίνει Σουλτάνος με ιδιαίτερα αυξημένες δραστηριότητες και τον έλεγχο όλων των θεσμών.
Ο Ερντογάν, μέχρι να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Τουρκία, θα ψήσει το ψάρι στα χείλη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024