Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να αποφασίσει φέτος το καλοκαίρι να μειώσει δραστικά τις αγορές ομολόγων, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένεται, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αυτό το πρόγραμμα αγοράς διαρκεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018. Θα πρέπει να αποφασίσουμε το καλοκαίρι τι θα συμβεί μετά», δήλωσε ο Νοβότνι σε συνέντευξη Τύπου.

«Και πιστεύω ότι, εάν έχουμε μια κατάσταση σαν αυτή που τώρα αναμένουμε… θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε αυτό το πρόγραμμα σημαντικά και να κινηθούμε προς το τέλος του προγράμματος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από την προηγούμενη μείωση των αγορών ομολόγων και την αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), δήλωσε: «Θα πρέπει κανείς να ενεργεί όταν είναι απαραίτητο… προκειμένου να αποφύγει να είναι πίσω από τις εξελίξεις».

«Άρα το να περιμένει πάρα πολύ είναι προβληματικό. Ένα άλλο είναι να προσεγγίζει τα βήματα πολύ προσεκτικά και να τα επικοινωνεί εγκαίρως».

«Μη βιάζεστε» από Λιικάνεν

«Όσοι παράγοντες της αγοράς αναμένουν τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί και να σφάλλουν», δήλωσε στο CNBC το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ερκι Λιϊκάνεν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της παράτασης λόγω πολιτικών κινδύνων.

«Είμαστε προσεκτικοί με την επικοινωνιακή μας πολιτική, έχοντας δηλώσει ότι παρατείνουμε τις αγορές ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά και κατόπιν αν χρειαστεί. Η νομισματική μας πολιτική θα εξαρτάται από τα στοιχεία. Επομένως, κάθε φορά θα πρέπει να ακολουθούμε τα νέα στοιχεία», ανέφερε.

Όσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Λιϊκάνεν είπε πως οι αγορές δεν πρέπει να αναμένουν αλλαγές στην φρασεολογία της ΕΚΤ κατά το προσεχές μέλλον, ενώ εγγυήθηκε ότι δεν θα συμβούν απότομες αλλαγές, ακόμη και όταν τερματιστούν οι αγορές ομολόγων. Τέλος, επισήμανε ότι οι δυνητικές αρνητικές εξελίξεις θα είναι κυρίως πολιτικές και η ΕΚΤ θα τις παρακολουθεί με προσοχή.
«Η συνεδρίαση του Ιουνίου θα είναι σημαντική, δεδομένου ότι η Τράπεζα έχει στη διάθεσή της νέες μακροοικονομικές προβλέψεις και θα υπάρχει μεγαλύτερη καθαρότητα όσον αφορά συγκεκριμένους πολιτικούς κινδύνους», τόνισε.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο