Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «Αιμοβόρα Τζίνα» της CIA και ο έλληνας πράκτορας

Η «Αιμοβόρα Τζίνα» της CIA και ο έλληνας πράκτορας

Ο Τζον Κυριάκου, που φυλακίστηκε γιατί αποκάλυψε τα βασανιστήρια στις μυστικές φυλακές, μιλάει για τη γυναίκα-τέρας, όπως την αποκαλεί

Δεν είναι μόνον οι απολύσεις του Ντόναλντ Τραμπ αμφιλεγόμενες αλλά και οι διορισμοί. Κορυφαίο παράδειγμα, η προαγωγή της Τζίνα Χάσπελ, μέχρι πρότινος υποδιευθύντριας της CIA, στη θέση του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας Μάικ Πομπέο, που μετακινήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη θέση του απολυθέντος υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Σύμφωνα με το Βήμα ο διορισμός της Χάσπελ, που πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τη Γερουσία, εγείρει ανησυχίες ότι ο Τραμπ θέλει να αναβιώσει το «πρόγραμμα ενισχυμένων ανακρίσεων», όπως κατ’ ευφημισμό ονόμασε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους τα βασανιστήρια που χρησιμοποιούσε η CIA κατά την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ύποπτοι βασανίζονταν σε «μυστικές φυλακές» εκτός ΗΠΑ και η Χάσπελ διηύθυνε μία από αυτές στην Ταϊλάνδη.

Η διαδικασία για την έγκριση του διορισμού της πρώτης γυναίκας στην κεφαλή της CIA θα πάρει χρόνο. Πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές αλλά και μερικοί κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί έχουν αντιταχθεί στον διορισμό της «Bloody Gina» (Αιμοβόρας Τζίνα), όπως την αποκαλούν συνάδελφοί της στη CIA. Η Χάσπελ θα αναγκαστεί να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις και η μάχη θα δοθεί πόντο-πόντο καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τις 51 από τις 100 έδρες του Κογκρέσου, όσες ακριβώς απαιτούνται για να εγκριθεί η Χάσπελ στο νέο πόστο της.

«Ενα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην αμερικανική Ιστορία» χαρακτήρισε τον βασανισμό κρατουμένων ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν. Ο Μπαράκ Ομπάμα κατήργησε το «πρόγραμμα ενισχυμένων ανακρίσεων» το 2009, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ όμως εξέφρασε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την επιθυμία να αναβιώσει τα βασανιστήρια, και μάλιστα σε πιο βίαιη μορφή. Τάχθηκε ακόμη και υπέρ της δολοφονίας των οικογενειών των υπόπτων προκειμένου αυτοί να μιλήσουν.

Ανάμεσα στις φωνές που υψώνονται κατά του διορισμού της Χάσπελ είναι και εκείνη του Τζον Κυριάκου, του πρώην πράκτορα της CIA που πρώτος αποκάλυψε την ύπαρξη του προγράμματος «ενισχυμένων ανακρίσεων» το οποίο αρνιόταν ο Μπους. Ο 53χρονος Κυριάκου υπηρέτησε ως επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της CIA στο Πακιστάν το 2002, όπου συνέλαβε τον Αμπου Ζουμπέιντα, σαουδάραβα μέλος της Αλ Κάιντα ο οποίος σήμερα κρατείται στο Γκουαντάναμο. Ο προϊστάμενος του Κυριάκου του πρότεινε να εκπαιδευτεί στο πρόγραμμα «ενισχυμένων ανακρίσεων», όμως αυτός αρνήθηκε διότι θεωρούσε τα βασανιστήρια παράνομα. Υπήρξαν όμως πολλοί που δέχτηκαν να τα υποστηρίξουν, ανάμεσά τους η Χάσπελ. Ο Ζουμπέιντα ήταν ο πρώτος κρατούμενος που υπέστη «ενισχυμένη ανάκριση»: υποβλήθηκε, μεταξύ άλλων, σε εικονικό πνιγμό 83 φορές στη «μυστική φυλακή» της CIA στην Ταϊλάνδη.

in.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024