Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα συχνότερα αφροδίσια νοσήματα που απειλούν τον άνδρα

Τα συχνότερα αφροδίσια νοσήματα που απειλούν τον άνδρα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (γνωστά και ως αφροδίσια νοσήματα στο παρελθόν) είναι ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσα από τη σεξουαλική επαφή. Είναι από πιο διαδεδομένες ασθένειες, που δεν «ξεχωρίζουν» ηλικία, φύλο, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Αργύρης Θεοδωρόπουλος**, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (γνωστά και ως αφροδίσια νοσήματα στο παρελθόν) είναι ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσα από τη σεξουαλική επαφή. Είναι από πιο διαδεδομένες ασθένειες, που δεν «ξεχωρίζουν» ηλικία, φύλο, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Προκαλούνται από ιούς, μικρόβια, παράσιτα και μύκητες και δημιουργούν διάφορα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι δυσοσμία, πόνος, ερεθισμός, φαγούρα στα γεννητικά όργανα αλλά μπορεί να καταλήξουν να είναι πολύ σοβαρότερα προκαλώντας από υπογονιμότητα μέχρι και απειλή για την ίδια τη ζωή του ασθενή.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό εξάπλωσής τους συνεχώς αυξάνεται και ότι πάνω από 60% των νέων περιστατικών αφορά ανθρώπους κάτω των 25 ετών.

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στα πιο συχνά νοσήματα που απειλούν τη σεξουαλική υγεία του άνδρα.

Κονδυλώματα

Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που θεωρείται μάστιγα στην εποχή μας. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο δέρμα, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στον πρωκτό αλλά και στο βλεννογόνο του στόματος. Προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (γνωστός και ως HPV). Εμφανίζονται σαν μικρές διογκώσεις, που μοιάζουν με κρεατοελιές και έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη. Συνήθως παρουσιάζονται στο δέρμα μετά από τέσσερεις εβδομάδες από τη μετάδοση του ιού. Σε περίπτωση όπου ο οργανισμός είναι εξασθενημένος, όταν δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα. Όσον αφορά τη θεραπεία, τα κονδυλώματα αφαιρούνται με διάφορους τρόπους, όπως το λέιζερ, η χειρουργική αφαίρεση, το κάψιμο με βελόνα, η κρυοπηξία (πάγωμα με υγρό άζωτο) και η θεραπεία με χημικές ουσίες.

Ηπατίτιδα

Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ήπατος. Υπάρχουν διάφορες μορφές, όπως η A, B, C και D που προκαλούνται από τους αντίστοιχους ιούς. Από τις παραπάνω, μόνο η B και η C μεταδίδονται μέσα από τη σεξουαλική επαφή όπου δεν έχει γίνει χρήση προφυλακτικού. Όσον αφορά την ηπατίτιδα B, εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, όπως κόπωση, πυρετός, ανορεξία και εμετός. Υπάρχει περίπτωση ένας φορέας της νόσου αυτής να εκδηλώσει λοίμωξη και στη συνέχεια να εμφανίσει φυσική ανοσία. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα της νόσου είναι έντονα και σε χρόνια μορφή η ηπατίτιδα B μπορεί να αποβεί μοιραία προκαλώντας κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, εκτιμάται ότι σε ένα ποσοστό 80% των ατόμων δεν εμφανίζεται κανένα σύμπτωμα. Αυτό σημαίνει ότι η ασθένεια εξελίσσεται, καταστρέφοντας σιγά σιγά το ήπαρ καθώς ο ασθενής δεν καταλαβαίνει ότι έχει τον ιό. Πιο σπάνια, εμφανίζονται συμπτώματα, όπως πόνος, κόπωση, ναυτία, υπνηλία και πόνος στην περιοχή της κοιλιάς. Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση της ηπατίτιδας C γίνεται όταν έχει προσχωρήσει πολύ η νόσος, η οποία σε χρόνια μορφή καταλήγει σε κίρρωση του ήπατος. Η θεραπεία της ηπατίτιδας γίνεται με τη λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής (αντίστοιχη για την κάθε μορφή ηπατίτιδας) που έχει στόχο την καταπολέμηση του ιού και την εμπόδιση της εκδήλωσης της κίρρωσης του ήπατος.

Χλαμύδια

Είναι ένα συχνό νόσημα που προκαλείται από τα βακτήρια chlamydia trachomatis. Μεταδίδεται μέσα από τη σεξουαλική επαφή με άτομο που έχει ήδη τη μόλυνση αυτή. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου γίνεται σε μία με τρεις περίπου εβδομάδες. Στον άνδρα εμφανίζεται ένα έκκριμα από την ουρήθρα που είναι κίτρινο και έχει δυσάρεστη οσμή. Συχνά συνυπάρχει τσούξιμο, πόνος κατά την ούρηση και φαγούρα. Ακόμη είναι πιθανό να παρουσιαστούν συχνοουρία, ναυτία, πόνος στην κοιλιά και οίδημα στους όρχεις. Όσον αφορά τη θεραπεία, χορηγούνται αντιβιοτικά, που πρέπει να λαμβάνονται με συνέπεια καθώς υπάρχει κίνδυνος υποτροπής της νόσου.

Γονόρροια (ή βλεννόροια)

Το νόσημα αυτό οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται γονόκοκκος του Neisser. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση φλεγμονής στο βλεννογόνο της ουρήθρας. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται λίγες ημέρες μετά τη μόλυνση. Ο άνδρας ασθενής υποφέρει από τσούξιμο, πόνο στην ουρήθρα ενώ παρατηρείται μια πράσινη παχύρευστη έκκριση. Σε περίπτωση που δε γίνει θεραπεία στη φάση αυτή, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα και να επηρεαστούν όργανα όπως ο προστάτης, η ουροδόχος κύστη και οι όρχεις, επιφέροντας πόνο και πρήξιμο. Η θεραπεία της γονόρροιας γίνεται με τη λήψη των κατάλληλων αντιβιοτικών.

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Η ασθένεια αυτή οφείλεται στον ιό του έρπητα. Μεταδίδεται μέσα από τη σεξουαλική επαφή ή τη δερματική επαφή με άτομο που είναι φορέας του ιού. Μετά από δύο εβδομάδες περίπου, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι επώδυνα έλκη πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Ένας ασθενής κουβαλάει για πάντα τον ιό του έρπητα, ο οποίος «αναζωπυρώνεται» σε περίπτωση που η άμυνα του οργανισμού είναι πεσμένη. Για την αντιμετώπιση του νοσήματος αυτού χορηγούνται ειδικά ιοστατικά φάρμακα. Ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί αλλά αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα που εκδηλώνονται κάθε φορά.

Μιλώντας για όλα τα παραπάνω νοσήματα, τα οποία απειλούν τη σεξουαλική μας υγεία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι…η πρόληψη! Η χρήση προφυλακτικού δεν είναι μόνο μια αντισυλληπτική μέθοδος αλλά μας προσφέρει προστασία από τα επικίνδυνα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

* ΟΚωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**ΟΑργύρης Θεοδωρόπουλοςείναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024