Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χάρης Θεοχάρης: Το πολιτικό αδιέξοδο, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας

Χάρης Θεοχάρης: Το πολιτικό αδιέξοδο, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας

Στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η χώρα καθώς και στα νέα μέτρα που συνεχίζουν να πλήττουν μισθωτούς και συνταξιούχους αναφέρεται ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης.

Ανδρομάχη Παύλου

Στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η χώρα καθώς και στα νέα μέτρα που συνεχίζουν να πλήττουν μισθωτούς και συνταξιούχους αναφέρεται ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης.

Σε συνέντευξή του στο in.gr, ο κ. Θεοχάρης υποστηρίζει ότι «δεν αντέχονται άλλα μέτρα και αυτό είναι φανερό από την κόπωση που βλέπεις στα βλέμματα των ανθρώπων στον δρόμο».

Κύριε Θεοχάρη, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η 3η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και ότι το καλοκαίρι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει ο κ. Τσίπρας; Βλέπετε «καθαρή» έξοδο;

Ούτε ο κ. Τσίπρας συζητά πια για «καθαρή» έξοδο. Αυτό που λέει είναι ότι η χώρα μας θα επιστρέψει στην κανονικότητα και θα μπορέσει να πείσει τις αγορές για να γίνουν οι πολυπόθητες επενδύσεις. Δε φαίνεται πια να αμφισβητεί το ότι θα υπάρξει κάποιου είδους επιτήρηση. Το ζήτημα και η συζήτηση που γίνεται από πλευράς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι το πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η επιτήρηση και εάν στην πραγματικότητα θα ανακτήσουμε ή δε θα ανακτήσουμε ικανούς βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της πολιτικής μας.

Αντέχουν οι επιχειρήσεις, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι ακόμα νέα μέτρα;

Δεν αντέχονται άλλα μέτρα και αυτό είναι φανερό από την κόπωση που βλέπεις στα βλέμματα των ανθρώπων στον δρόμο. Αυτός είναι και ο λόγος που η συζήτηση για το είδος της εξόδου από το πρόγραμμα είναι μια λανθασμένη και αμυντική συζήτηση, τη στιγμή που πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους και τα όνειρά τους.
Πρώτον, χρειάζεται με ρεαλιστικές προτάσεις να γιατρέψουμε τις πληγές που άνοιξε το μνημόνιο, δηλαδή να διορθώσουμε όσα έγιναν βιαστικά μόνο και μόνο για να πιάσουμε τους στόχους και να τα βάλουμε σε μια σειρά χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία. Και δεύτερον, να δημιουργήσουμε μια εθνική στρατηγική και αφήγηση για το πού βρίσκεται η χώρα μας στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό γίγνεσθαι, και πώς θα μπορέσει να φέρει μεγαλύτερα οφέλη και πλούτο για τους πολίτες της.

Επενδύσεις! Άγνωστη λέξη για την Ελλάδα. Πώς πρέπει να κινηθεί ο κ. Τσίπρας για να υπάρξει αυτή η περιβόητη ανάπτυξη;

Καταρχάς, grosso modo, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Προσπαθεί να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του μνημονίου και να φτιάξει ένα πλαίσιο για την επόμενη μέρα, το οποίο θα δίνει ένα σήμα σταθερότητας προς το εξωτερικό.
Σε δεύτερη ανάλυση, όμως, βλέπουμε ότι τόσο οι ιδεολογικές δυσκολίες εξαιτίας μιας μόνιμης καχυποψίας προς τους επενδυτές κατά πόσο κλέβουν τη χώρα ή πραγματικά αξιοποιούν τον πλούτο της προς όφελος όλων, όσο και οι πρακτικές δυσκολίες καθώς τις προηγούμενες δεκαετίες – και με τη βοήθεια της εκάστοτε αντιπολίτευσης – χτίστηκε ένα αδηφάγο κράτος το οποίο αντιπαλεύεται την ευημερία και τη δημιουργία πλούτου, δεν έχουν ξεπεραστεί και δεν έχουμε γυρίσει σελίδα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε.

Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα αυτή την περίοδο;

Το πολιτικό αδιέξοδο. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή βιώνει ένα πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο εν περιλήψει μπορεί κάποιος να το περιγράψει ως εξής: Από τη μία βλέπουμε μια αντιπολίτευση η οποία δεν έχει επικοινωνήσει επαρκώς στον κόσμο ότι έχει συνειδητοποιήσει τα λάθη που έχει κάνει ώστε να πείσει ότι πραγματικά έχει αλλάξει, και συνεπώς έχει ένα όριο στη διείσδυση στους πολίτες. Και από την άλλη, βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία υποσχέθηκε έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης, ένα νέο ήθος, αλλά φαίνεται πως ακολουθεί τα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων και άρα προετοιμάζει το έδαφος για τα προβλήματα του μέλλοντος.

Είναι σε εξέλιξη το θέμα με τους Έλληνες στρατιωτικούς. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση στο ζήτημα αυτό;

Πρέπει κάποιος να είναι πολύ φειδωλός και προσεκτικός στα εθνικά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να είναι αυτονόητη η συναινετική στάση όλων μας. Οπότε θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή τη στιγμή στο γενικό μόνο επίπεδο, η αλλοπρόσαλλη και οξυμένη στάση της Τουρκίας, ή πιο συγκεκριμένα του κ. Ερντογάν, επιβάλλει μια αναθεώρηση της δικής μας στρατηγικής. Δε μπορεί να συνεχίσουμε με το δόγμα στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, τη στιγμή που αυτό φαίνεται να καταρρέει. Επιπλέον, πρέπει να κατανοήσουμε ότι μόνο με διεύρυνση, σύσφιξη και ισχυροποίηση των διεθνών συμμαχιών της χώρας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν απρόβλεπτο ηγέτη όπως ο κ. Ερντογάν, και ιδιαίτερα έναν πληγωμένο απρόβλεπτο ηγέτη με ό, τι συμβαίνει στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, και ο οποίος ψάχνει να βρει ένα αντίβαρο στη στάση του απέναντι στη χώρα μας.

in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024