Ίσως δεν υπάρχει πιο σπουδαία και ενδεικτική προσφορά από αυτά τα 143 Ασθενοφόρα που προσφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Ιδρύματος με την Ελληνική Δημοκρατία. Και τα συνολικά 200 εκατ. για την δημιουργία υποδομών Υγείας σε ολόκληρη την χώρα.

Πλην όμως: είναι απογοητευτικά αποκαλυπτική για την εξαθλίωση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό κράτος. Είναι σε θέση απόλυτης αδυναμίας όχι απλώς να προμηθευτεί, αλλά ακόμη και να συντηρήσει τον υπάρχοντα εξοπλισμό.

Εχει επιλέξει να περικόπτει δαπάνες από εκεί, ενώ ζητούμενο είναι η περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο και όλοι ξέρουν και βλέπουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Φαίνεται από τα επιδόματα και τα προνόμια των βουλευτών, έως τον ανορθολογισμό στην διαχείριση πόρων και προσωπικού στο σύνολο του δημόσιου τομέα, τους διορισμούς και την επάνδρωση του κομματικού κράτους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πρωθυπουργός υποδέχεται την πρωτοβουλία του Ιδρυματος με υπερηφάνεια και όχι με την δέουσα ντροπή, ως επικεφαλής ενός κράτους – επαίτη. Σαν να μην συνειδητοποιεί τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια Υγεία. Και σαν να θεωρεί την πρωτοβουλία του ΙΣΝ περίπου σαν υποχρέωσή του.

Ανέφερε δε υπογράφοντας το μνημόνιο συνεργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου: «Η δωρεά θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τους πολίτες, διότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό».

Η προϋπόθεση είναι μία και μοναδική για αυτήν την ωφέλεια: δεν μπορεί να την παράσχει το κράτος, γι’ αυτό την παρέχει ο ιδιωτικός τομέας.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας