Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Κινέζοι έχουν (εν μέρει) δίκιο

Οι Κινέζοι έχουν (εν μέρει) δίκιο

Εσκισε στην Κίνα (τη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ) τις πρώτες ημέρες προβολής του το μπλοκμπάστερ «Black Panther», για να καταποντιστεί πολύ γρήγορα στη συνέχεια - αναμένεται να έχει τη δεύτερη εβδομάδα του στις κινηματογραφικές αίθουσες μια τεράστια πτώση (της τάξως του 85%) στον αριθμό των εισιτηρίων που έκοψε.

Εσκισε στην Κίνα (τη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ) τις πρώτες ημέρες προβολής του το μπλοκμπάστερ «Black Panther», για να καταποντιστεί πολύ γρήγορα στη συνέχεια – αναμένεται να έχει τη δεύτερη εβδομάδα του στις κινηματογραφικές αίθουσες μια τεράστια πτώση (της τάξως του 85%) στον αριθμό των εισιτηρίων που έκοψε.

Την εξήγηση την έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες της χώρας που θεώρησαν ότι η ταινία, η οποία έχει θεωρηθεί ήδη ορόσημο της αφροαμερικανικής λαϊκής κουλτούρας, δίνει υπερβολική έμφαση στην «πολιτική ορθότητα».

Οι Κινέζοι εννοούν με αυτό ότι δεν τους άρεσε και πολύ που όλο σχεδόν το καστ της ταινίας αποτελείται από μαύρους, όμως άθελά τους υπογράμμισαν το πραγματικό πρόβλημα με την περιπέτεια της Marvel: την πολιτικά ορθή στάση των περισσότερων ευρωπαίων και αμερικανών κριτικών του σινεμά.
Με μέσο όρο βαθμολογίας του φιλμ το 88 (στα 100) στην πλατφόρμα Metacritic και και 97% στο Rotten Tomatoes περιμένεις να δεις ένα αριστούργημα. Οι αντίστοιχες βαθμολογίες των απλών θεατών και στα δύο αυτά sites είναι αισθητά χαμηλότερες.

Αυτές οι αποκλίσεις λένε πολλά. Αυτό που φοβήθηκαν να γράψουν οι αμερικανοί και ευρωπαίοι ειδικοί ήταν η παραδοχή πως η ταινία είναι απλώς καλή, στο ίδιο ίσως επίπεδο με το «Doctor Strange», χειρότερη σίγουρα από το «Thor: Ragnarok», τους πρώτους «Avengers» και το «Captain America: Civil War», όμως είναι τέτοια η σημασία της όσον αφορά την εκπροσώπηση στη μεγάλη οθόνη ενός αδικημένου τμήματος του πληθυσμού της Αμερικής που ένιωσαν ότι έπρεπε να την αποθεώσουν με βάση (και με βασικό επιχείρημα) αυτό το (εξωκαλλιτεχνικό) κριτήριο.

Οι Κινέζοι είναι μάλλον ελαφρώς ρατσιστές, τους είχε πειράξει, για παράδειγμα, που στην τελευταία κινηματογραφική μεταφορά του «Spiderman» ο έφηβος υπερήρωας είχε αφροαμερικανίδα φιλενάδα. Δεν χρειάζεται να γίνουμε σαν τους Κινέζους. Ας λέμε, όμως, τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη – ό,τι χρώμα κι αν έχουν.

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024