Άκαρπη η συνάντηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την πρόεδρο του ΕΟΦ, Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο Ηλία Γιαννόγλου, για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων. 

Το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί το φαινόμενο των ανεπαρκών ποσοτήτων βασικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά, με τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρίες για σκόπιμη διοχέτευση περιορισμένων ποσοτήτων φαρμάκων σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, είναι μακρά η λίστα των φαρμάκων που λείπουν εντελώς ή διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες, λόγω παράλληλων εξαγωγών.

Μεταξύ αυτών είναι: αντιφλεγμονώδη, βρογχοδιασταλτικά, ινσουλίνες, αντιϋπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά, αντικαταθλιπτικά, εμβόλια, θυρεοειδικές ορμόνες και οφθαλμολογικά κολλύρια.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ηγεσία του ΕΟΦ, η κ. Αντωνίου δεν έδωσε απαντήσεις επί των καταγγελιών των φαρμακοποιών για τις ελλείψεις.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος θεοδοσιάδης, δήλωσε ότι «οι φαρμακοποιοί αγωνιούν καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η Πολιτεία και ο ΕΟΦ οφείλουν να προστατεύσουν ασθενείς και φαρμακοποιούς».

Και συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική και δεν βελτιώνεται. Από την άλλη πλευρά ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες κατά διαστήματα κλείνουν την στρόφιγγα διάθεσης σκευασμάτων  και δημιουργούνται συνεχώς ελλείψεις στην αγορά».

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, σχεδόν ποτέ ο ασφαλισμένος δεν μπορεί με μια επίσκεψη στο φαρμακείο να παραλάβει όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων γιατρός και στην ποσότητα που επιθυμεί.

«Οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κρατούν σε εκκρεμότητα τις ηλεκτρονικές συνταγές και να κρατούν βιβλίο με τα φάρμακα που υπολείπονται και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με το να προσέρχονται στα φαρμακεία δυο και τρείς φορές», υποστηρίζει ο ΠΦΣ.

Και σημειώνει ότι δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία, αλλά και το γεγονός ότι η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Ο ΠΦΣ ζητά από τον ΕΟΦ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επάρκεια όλων των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά και να προστατεύσει με κάθε τρόπο την Δημόσια Υγεία, προς όφελος των ασθενών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο