Δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένοι, αγανακτισμένοι καθώς τους «θεωρούν έχοντες», διαδήλωσαν στη Γαλλία για να καταγγείλουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι πολύ κακός ο Μακρόν που βάζει χέρι στις τσέπες των ηλικιωμένων» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε πανό στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Συνολικά, 39.000-68.000 συνταξιούχοι, βάσει της καταμέτρησης που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο, διαδήλωσαν σε περίπου 30 πόλεις της χώρας, με τη συνοδεία σε αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι απεργούσαν σήμερα.

«Δεν αντέχω άλλο, δεν συνηθίζω να διαδηλώνω, όμως αρκετά!» είπε η Μισέλ Αζνάρ, 68 ετών, στη Μασσαλία.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αύξηση, που αφορά το 60% των συνταξιούχων, ύψους 1,7% στη Γενικευμένη Εισφορά Κοινωνικού Χαρακτήρα (CSG), ενός φόρου που στοχεύει στην χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής προστασίας στη Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ξεκινήσει φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να «μεταμορφώσει» τη Γαλλία, ζήτησε από τους ηλικιωμένους να συμβάλουν σε αυτήν την «προσπάθεια» για να «βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

Το μέτρο εφαρμόστηκε έπειτα από πολλά χρόνια οδυνηρών μεταρρυθμίσεων σε βάρος της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων. «Τις προσπάθειες τις έχουμε ήδη καταβάλει και τις ζητάνε πάντα από τους μικρούς» δήλωσε ο Μοχάμεντ Τζααφάρι, 73 ετών, που έδωσε το παρόν στην κινητοποίηση στη Ρεν.

«Κατέβαλα εισφορές για 40 χρόνια και με τιμωρούν» για αυτό, είπε στο Παρίσι η Μαρίς, μια πρώην εκπαιδευτικός ηλικίας 66 ετών, που χάνει περίπου 62 ευρώ από τη σύνταξή της ύψους 2.500 ευρώ μηνιαίως.

«Οι συνταξιούχοι είναι ψηφοφόροι, εάν (ο Μακρόν) δεν κάνει τίποτα για να αυξήσει τις συντάξεις μας, θα του δείξουμε την επόμενη φορά» προειδοποίησε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο