Γεραντώνη Μαριλένα

Δεν ήταν μόνο η διαφωνία τους σχετικά με τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ή η εκ διαμέτρου αντίθεσή τους για τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, ούτε το ότι ο Τίλερσον είχε εναντιωθεί στην αρχικά φιλοπόλεμη στάση του Τραμπ εναντίον του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και σε σειρά άλλων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Η σχέση τους ήταν από την ώρα μηδέν ταραχώδης και η καρατόμηση του μέχρι χθες Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ -υπογραμμίζει σύσσωμος ο αμερικανικός και διεθνής Τύπος- δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ένας άκρως δυναμικός χαρακτήρας όπως αυτός του Τίλερσον πως θα μπορούσε να συνυπάρξει για πολύ καιρό ακόμη μαζί με μια εκρηκτική προσωπικότητα σαν του Τραμπ;

Ακόμα και η γλώσσα του σώματος του πρώην Υπουργού έλεγε πολλά. Όταν ο Τίλερσον διαφωνούσε με τον Τραμπ, ύψωνε αποδοκιμαστικά το βλέμμα του στο ταβάνι ή έριχνε κάτω τους ώμους του, αναφέρουν οι NewYork Times, ενώ το BBC σχολιάζει ότι ο Τίλερσον δεν έκρυψε ποτέ την ανικανότητα του Τραμπ να αντιλαμβάνεται στοιχειώδεις αρχές της διπλωματίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Τίλερσον αποκάλεσε τον Τραμπ ηλίθιο σε συνάντηση του με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα. Οι άνδρες αποξενώθηκαν οριστικά και η απομάκρυνσή του ήταν απλά θέμα χρόνου, αναφέρει το περιοδικό ΤΙΜΕ που εκτιμά ότι αυτή πιθανότατα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ευρύτερου ξεκαθαρίσματος στον Λευκό Οίκο.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο