Διονύσης Δελλής

Απ την ταβέρνα του Μοίρα και μια παρέα που δεν κατάλαβε πως σε εκείνη έτυχε να γράψει ιστορία, στην ίδια την Ιστορία. Σημάδι στην αθανασία που σταμάτησε για μια στιγμή τον χρόνο στις 10 Μάρτη του 1925, και τον ξεκίνησε από την… αρχή. Η γέννηση του «έφηβου» που έμελλε στα χέρια του να μεγαλώσει την ίδια την Ελλάδα. Όπου χτύπησε καρδιά ελληνική, όπου 93 χρόνια τώρα το ερυθρό και λευκό έγιναν ένα. Ταξίδι στην αιώνια θάλασσα. Ο ίδιος ο Θρύλος του.

Όχι δεν είναι οι τίτλοι, και οι σταγόνες έκστασης της νίκης που δροσίζουν τη νιότη. Δεν είναι τα τρόπαια, και τα δάκρυα που ανακατεύονται με τη χαρά. Είναι το αίμα του Γόδα που πότισε για πάντα την ερυθρόλευκη ριγωτή. Ο καημός της φτώχειας, και ο αγώνας για την ίδια την επιβίωση. Η αντοχή να τα βάλεις με έναν πόλεμο και η πίστη πως θα τον κερδίσεις. Εκείνοι που έφυγαν στη ξενιτειά. Το κάρβουνο από το «Ποδηλατοδρόμιο».

Οι Ανδριανόπουλοι και οι Χέλμηδες. Ο Μπέμπης και ο Μουράτης. Η νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι, και το τραγούδι της Μελίνας για τα παιδιά του Πειραιά. Τα ζωντανά χρώματα της εποχής του Γουλανδρή, το σκοτάδι και ο πόνος κάθε φορά που έρχεται η ώρα για το «προσκλητήριο» και που αν το ακούσεις μια φορά δεν το ξεχνάς ποτέ. Το παλιό και το νέο Καραϊσκάκη, η θύρα 7 που από τα τσιμέντα της πέρασε η νιότη και στάθηκε εκεί για πάντα. Η Κυριακή και η ίδια η οικογένεια. Οι αναμνήσεις…

Είναι το αίσθημα ευθύνης, η ασφάλεια του να στέκονται γύρω σου άνθρωποι που πιστεύουν στα ίδια χρώματα. Είναι που 8 του Φλεβάρη κάθε χρόνο βρίσκονται και περισσότεροι εκεί για να αφήσουν ένα λουλούδι. Τα χιλιάδες εμβόλια για την σωτηρία παιδιών σε όλο τον κόσμο. Μια κουβέρτα, ένα πιάτο φαΐ και ένα μεγάλο χαμόγελο από καρδιάς στους πρόσφυγες που η μοίρα κάποια στιγμή τους έστειλε στην πύλη του λιμανιού του Πειραιά. Οι μπουλντόζες που κάνουν πέρα τη λάσπη στη Μάνδρα παλεύοντας να ξαναδώσουν σε μια πόλη το προνόμιο της κανονικότητας. «Η αρχή των Αθηνών» που γεννήθηκε εδώ σαν ιδέα και που ήδη ταξιδεύει όπου κυλά μια μπάλα.

Είναι το σήμερα που μοιάζει ισχυρότερο από ποτέ καθώς αυτός ο ζωντανός οργανισμός σε σωστά χέρια, ολοένα και μεγαλώνει.

Είναι ο Ολυμπιακός, και σήμερα έχει τα γενέθλια του. Έφηβος ετών 93! Έφηβος για πάντα…

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο