Handelsblatt: Η Τουρκία κρατά ως «ενέχυρο» τους Eλληνες στρατιωτικούς;
Την εκτίμηση ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης της κρίσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα αλλά και να «χρησιμοποιηθούν» από την Τουρκία ως διαπραγματευτικό όπλο έτσι ώστε να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα, εκφράζει σε εκτενείς ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη η Handelsblatt.
Την εκτίμηση ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα μπορούσε να
γίνει αιτία κλιμάκωσης της κρίσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα αλλά και
να «χρησιμοποιηθούν» από την Τουρκία ως διαπραγματευτικό όπλο έτσι
ώστε να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα, εκφράζει σε εκτενείς
ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη η Handelsblatt.
Η εφημερίδα του Ντύσσελντορφ μετά και την απόρριψη της ένστασης που κατέθεσαν οι δύο δικηγόροι κατά της προφυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών σχολιάζει ότι «μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν πρόκειται για το πρώτο συμβάν τέτοιου είδους στα σύνορα των δύο νατοϊκών εταίρων και συμπληρώνει -επικαλούμενο αναφορά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ- ότι τέτοια περιστατικά λύνονταν μέχρι πρότινος πάντοτε με ειρηνικό τρόπο.
Οι αρθρογράφοι της εφημερίδα πιθανολογούν ότι στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί επεισόδιο και τονίζουν: «Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών επιτρέπει την εκτίμηση ότι η Τουρκία υποθέτει πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ότι οι δυο τους ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει (η Άγκυρα) παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα».
Αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «πράγματι δεν επικρατεί κατάσταση πολέμου ανάμεσα στους δύο συμμαχικούς εταίρους με την ιστορική αντιπαλότητα, όμως εδώ και κάποιο διάστημα υπάρχουν αυξανόμενες εντάσεις. Το δημοσίευμα, υπενθυμίζει την κρίση των Ιμίων το 1996, η οποία οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου και προσθέτει:
«Τώρα η αντιπαράθεση για τα Ίμια αναζωπυρώνεται», σχολιάζει η HB αναφερόμενη στο συμβάν του Φεβρουαρίου, κατά το οποίο τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ελληνικό σκάφος του λιμενικού. Οι αρθρογράφοι κάνουν ακόμη λόγο για επίδειξη δύναμης της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου με αφορμή την παρεμπόδιση του ιταλικού πλοίου – γεωτρύπανου που επρόκειτο να προβεί σε έρευνα υδρογονανθράκων.
in.gr
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)










































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442