Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαγνητικά νανοσωματίδια σταματούν την εσωτερική αιμορραγία

Μαγνητικά νανοσωματίδια σταματούν την εσωτερική αιμορραγία

Ρώσοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν νέο αποτελεσματικό τρόπο να σταματούν την εσωτερική αιμορραγία στον ανθρώπινο οργανισμό, χάρη σε μαγνητικά νανοσωματίδια που περιέχουν θρομβίνη.

Ρώσοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν νέο αποτελεσματικό τρόπο να σταματούν την εσωτερική αιμορραγία στον ανθρώπινο οργανισμό, χάρη σε μαγνητικά νανοσωματίδια που περιέχουν θρομβίνη.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου ΙΤΜΟ στην Αγία Πετρούπολη ευελπιστεί ότι θα μπορέσει στο μέλλον να σχεδιάσει ένα φάρμακο με βάσει τα νανοσωματίδια αυτά και το οποίο θα χορηγείται ενδοφλεβίως και θα φτάνει άμεσα στο σημείο της αγγειακής βλάβης.

Μάλιστα, οι προκαταρκτικές δοκιμές έδειξαν ότι τα νανοσωματίδια θρομβίνης επιτάχυναν στο σημείο τον σχηματισμό θρόμβου και μείωναν την απώλεια αίματος κατά 15 φορές. Επίσης, τα νανοσωματίδια δεν ήταν τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι οι ερευνητές εικάζουν ότι αποτελούν μια ασφαλής θεραπεία για την εσωτερική αιμορραγία.

Η εσωτερική αιμορραγία είνια μια σοβαρή επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να προκληθεί από τραύμα ή χρόνια νόσο σε διάφορα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου και του στομάχου. Η εσωτερική αιμορραγία προκαλεί αιματώματα, οργανική δυσλειτουργία και εκτεταμμένη απώλεια αίματος.

Ο μόνος τρόπος αποφυγής των επιπλοκών είναι η κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση της.

Κι ενώ υπάρχουν διάφορα φάρμακα σήμερα που ανακόπτουν την σοβαρή απώλεια αίματος, κανένα εξ αυτών δεν θεωρείται πλήρως αποτελεσματικό χωρίς χειρουργική παρέμβαση.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και χωρίς χειρουργείο. Αλλά το βασικό εμπόδιο είναι ότι τέτοια σκευάσματα πρέπει να προκαλούν θρόμβωση μόνο στο πάσχον σημείο και όχι σε ολόκληρο το αγγειακό σύστημα.

Οι Ρώσοι ερευνητές χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια που καθοδηγούνται με μαγνητισμό φαίνεται να βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα. Τα σωματίδια απαρτίζονται από θρομβίνη, ένζυμο που προκαλεί σχηματισμό θρόμβων αίματος, και η οποία αλληλεπιδρά με τοινωδογόνο, με στόχο τον σχηματισμό θρόμβων για την εμπλοκή των κατεστραμμένων αγγείων. Η θρομβίνη επικαλύπτεται με ένα πορώδες πλέγμα από μαγνητίτη, ένα μεταλλικό ιχνοστοιχείο που αποτελεί το δεύτερο συστατικό και επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της κινητικότητας των σωματιδίων εντός του σώματος, με εξωτερικό μαγνητικό πεδίο.

Τα μαγνητικά νανοσωματίδια της θρομβίνης έχουν χαμηλή δραστηριότητα και έτσι δεν προκαλούν θρόμβωση αν κατανεμηθούν ισομερώς στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό κάνεις τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι μπορούν να τα εγχύσουν ενδοφλεβίως στον ασθενή και να τα κατευθύνουν στο πάσχον σημείο με μαγνητισμό και την χορήγηση ινωδογόνου, ώστε να σταματήσει άμεσα η αιμορραγία.

«Δοκιμάσαμε τα νανοσωματίδια σε δείγματα πλάσματος αίματος από ανθρώπους και ένα ειδικό αγγειακό μοντέλο. Μετά τα πρώτα πειράματα με πλάσμα, διαπιστώσαμε ότι η θρομβίνη των νανοσωματιδίων είναι λιγότερο ενεργή με την ελεύθερη εκδοχή της. Αλλά στα πειράματα με το μοντέλο αιματικής ροής παρατηρήσαμε πως τα νανοσωματίδια συμπεριφέρονταν όταν το αγγείο είχε καταστραφεί. Και τελικά διαπιστώσαμε ότι τα νανοσωματίδια μείωσαν την απώλεια αίματος κατά 15 φορές», εξηγεί ο Αντρέι Ντροζντοφ, μέλος του Πανεπιστημίου ΙΤΜΟ.

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου SCAMT στο ίδιο πανεπιστήμιο, Βλαντιμιρ Βινογκραντοφ, σπεύδει να συμπληρώσει ότι η παραγωγή των νανοσωματιδίων δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Πρέπει το μέγεθος να διατηρηθεί σε κάτω από τα 200 νανομέτρα αλλιώς δεν είναι κατάλληλα για έγχυση. Επίσης, απαιτούνται ήπιες συνθήκες σύνθεσής τους ώστε το μόριο θρομβίνης να μην αποδομείται και να αχρηστεύεται. Έχουμε ήδη ελέγξει την τοξικότητα τους σε ανθρώπινα κύτταρα και διασφαλίσαμε ότι είναι ασφαλή ακόμα και σε συνθήκες παρατεταμμένης χρήσης».

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να δοκιμάσουν τα μαγνητικά νανοσωματίδια σε μορφή αιμοστατικού σκευάσματος σε ζωικά μοντέλα και αν τα πειράματα είναι επιτυχημένα να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024