Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στουρνάρας: Αναγκαία η ύπαρξη προληπτικής γραμμής στήριξης

Στουρνάρας: Αναγκαία η ύπαρξη προληπτικής γραμμής στήριξης

Στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 20 Αυγούστου, επέμεινε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 20 Αυγούστου, επέμεινε σήμερα, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και να διατηρηθεί το waiver, ενώ παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ΤτΕ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και πρόσθεσε δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός ως προς αυτό.

Για την οικονομία ανέφερε ότι έγινε τεράστια πρόοδος από την αρχή της κρίσης, πιθανά η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ.

Οπως είπε «χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους με επεκτάσεις λήξεων και επίσης με αρκετή καθαρότητα. Αν υπάρχουν πολλά εάν το μήνυμα δεν θα είναι καθαρό και οι αγορές δεν θα το δουν θετικά. Πρέπει τόσο η ΕΚΤ και το ΔΝΤ να πειστούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και να το δηλώσουν.
Δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα, θα είναι θάνατος», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο πολιτικό σύστημα να γυρίσει σε πρακτικές του παρελθόντος».

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τοξική πολιτική σκηνή, αλλά συναίνεση γιατί τώρα είμαστε στην αρχή του δρόμου. Απαιτούνται επενδύσεις γιατί υπάρχει τεράστιο κενό. Χρειάζεται να σταματήσει η κρατική παρέμβαση σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας» πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας.

Κληθείς να σχολιάσει αν η ΟΝΕ έχει πλέον αποκτήσει ισχυρά αμυντικά εργαλεία απέναντι στις κρίσεις, ο ίδιος σημείωσε:« Όχι ακόμη. Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, ξεκινώντας με την ελληνική κρίση και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν. Δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα Grexit. Ωστόσο, μένει μακρύς δρόμος να διανύσουμε ακόμη, δεν ολοκληρώσαμε την τραπεζική ένωση, ούτε την ένωση κεφαλαιαγορών». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται ακόμη σχήματα ασφάλισης καταθέσεων και μείωσης και διαμοιρασμού ρίσκου και ευθυνών.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024