Φαίνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να γκρεμίσει άλλο ένα ταμπού, με μια μετατόπιση στο ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο στη Γαλλία, αν όντως ο πρόεδρος εγκαταλείψει την παραδοσιακή υπεράσπιση των γεωργικών επιδοτήσεων της χώρας του.

Σύμφωνα με το Βήμα αν ένα πράγμα θεωρούνταν βέβαιο στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ κάθε επτά χρόνια, ήταν ότι η Γαλλία θα όρθωνε ανάχωμα ενάντια στις πιο φιλελεύθερες χώρες της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης που θεωρούν τις γεωργικές επιδοτήσεις πανάκριβα και αδικαιολόγητα λείψανα μιας άλλης εποχής.

Αλλά τώρα και η Γαλλία σηματοδοτεί ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν είναι η «ιερή αγελάδα» που ήταν κάποτε και ότι απαιτείται μια σαρωτική νέα προσέγγιση. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να αφήσει πίσω της μια τρύπα 12 δισ. ευρώ τον χρόνο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2021-2027 – ένα έλλειμμα χρηματοδότησης που οδηγεί σε μια σημαντική στρατηγική επανεξέταση των δαπανών του μπλοκ.

Με την άμυνα, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την ψηφιακή τεχνολογία να αναδύονται ως σαφείς στρατηγικές προτεραιότητες για τις Βρυξέλλες, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για τη Γαλλία να υπερασπιστεί το ιερό καθεστώς που παρέχεται στους αγρότες, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες. Σύμφωνα με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, 58 δισ. ευρώ – ή περίπου το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ – πηγαίνουν κάθε χρόνο στις πληρωμές της ΚΑΠ, αλλά το 80% αυτών των κεφαλαίων κατευθύνεται μόνο στο 20% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Τώρα το Παρίσι του Μακρόν πιέζει τις Βρυξέλλες να δώσουν προτεραιότητα στην άμυνα και στην εκπαίδευση και να κάνουν μια «βαθιά μεταρρύθμιση στις παλαιότερες πολιτικές, στην ΚΑΠ και στην πολιτική συνοχής», προκειμένου να «αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προστιθέμενη αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μια πρόταση της Επιτροπής για τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αναμένεται τον Μάιο και η Γαλλία ενδέχεται να σπάσει την παράδοση που τη θέλει να παρουσιάζει την ΚΑΠ σαν μια απαραβίαστη κόκκινη γραμμή.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο