Ήταν ξημερώματα της 15ης Απριλίου του 2014 όταν 276 μαθήτριες ηλικίας 15 με 19 ετών εξαφανίζονταν έξω από την πόλη Τσιμπόκ της Νιγηρίας καθώς μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Boko Haram εισέβαλαν στο οικοτροφείο τους κι έπαιρναν διά της βίας τα κορίτσια ενώ άδειαζαν τις αποθήκες από τρόφιμα κι έβαζαν φωτιά στο κτίριο.  

Έκτοτε μόνο 60 κορίτσια κατάφεραν να διαφύγουν, άλλα 82 απελευθερώθηκαν αργότερα ως αντάλλαγμα την αποφυλάκιση πέντε ανώτερων μελών της Boko Haram που βρίσκονταν υπό κράτηση, ενώ περίπου 100 εξακολουθούν να είναι ακόμη αιχμάλωτα.  

Μόλις τον περασμένο μήνα, η ισλαμιστική ομάδα κυκλοφόρησε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει μερικά από αυτά, με τα πρόσωπα καλυμμένα, να λένε ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Γεγονός που αμφισβητείται μιας και όσες κατάφεραν να δραπετεύσουν και μίλησαν σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων είπαν ότι αναγκάστηκαν υπό την απειλή όπλων να παντρευτούν μαχητές της οργάνωσης ενώ οι περισσότερες βιάστηκαν κατ’επανάληψη ή βασανίστηκαν φρικτά. Άλλες πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες ή καμικάζι αυτοκτονίας.  

Πριν λίγες ημέρες η οργάνωση πραγματοποίησε και πάλι επίθεση σε οικοτροφείο θηλέων, στο Ντάπτσι όπου απήγαγε 110 κορίτσια, φέρνοντας στη μνήμη την βίαιη αρπαγή των μαθητριών στο Τσιμπόκ όπως και τον χειρισμό από την κυβέρνηση, αρχικά με άρνηση του γεγονότος κι έπειτα με διασπορά ψευδών πληροφοριών κι επίρριψη ευθυνών στις υπηρεσίες ασφαλείας.  

Τέσσερα χρόνια από τότε και δεκαέξι από τη σύστασή της, η Boko Haram κατάφερε να επιβιώσει, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε μεγάλα πλήγματα από τον στρατό της Νιγηρίας. Ανά τακτά διαστήματα πραγματοποιεί νέες επιθέσεις στη Νιγηρία τόσο στον μουσουλμανικό Βορρά όσο και τον χριστιανικό Νότο με ορμητήριο τη βορειοανατολική περιοχή του Μπόρνο αλλά και σε γειτονικά κράτη, όπως το Τσαντ, τον Νίγηρα και το Καμερούν όπου μόνο μέσα στο 2017 πραγματοποίησε πάνω από 60 τρομοκρατικές επιθέσεις.  

Κύριος στόχος της εξακολουθεί να παραμένει το εκπαιδευτικό σύστημα που επιτρέπει την πρόσβαση των γυναικών στη μάθηση, όπως μαρτυρά και το όνομά της: «Η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτωλή». Έχει εξάλλου από τη σύστασή της ισοπεδώσει πάνω από 900 σχολεία, έχει κλείσει περισσότερα από 1.500 κι έχει σκοτώσει δεκάδες καθηγητές, καταδικάζοντας μια ολόκληρη γενιά στην αμάθεια και τον σκοταδισμό.

Μαριλένα Γεραντώνη

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο